Magistrații din Constanța protestează, în tăcere, împotriva modificărilor la legile justiției.
Circa 50 dintre ei au ieșit, luni dimineață, în jurul orei 10.30, în fața Judecătoriei Constanța. Au stat acolo, fără să scandeze nimic, timp de circa jumătate de oră.
În tot acest timp, potrivit legii, activitatea a fost asigurată de o treime din personal.
„Judecătorii acestei instanțe înțeleg să își manifeste, în acest fel, modul în care au fost adoptate în Camera Deputaților legi care ne privesc. Este vorba despre maniera în care au avut loc aceste modificări, în condițiile în care ar fi trebuit să dezbatem, să ținem cont de avizul negativ pe care l-a dat CSM”, a declarat Marius Nastasia, judecător în cadrul Judecătoriei Constanța.
Aleşii din Comisia specială condusă de Florin Iordache au început în această dimineaţă dezabterea şi votul pe modificările propuse la Codurile penale, însă şedinţa a fost suspendată câteva ore pentru că senatorii din comisie trebuie să fie în plenul Camerei superioare, pentru votul pe legile justiţiei.
„Ceea ce este cuprins în aceste propuneri legislative depăşeşte cu mult cadrul Directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Se atacă practic instituţii importante din procedura penală, din Codul penal, se doreşte reconfigurarea unor infracţiuni, se intră pe procedurile de reglementare asupra probelor, asupra măsurilor preventive, arestării şi aşa mai deprate. Dacă s-ar adopta aceste amendamente, s-ar curăţa de dosare nu doar întreg Parlamentul, dar cred că n-am mai avea de a face cu infracţiuni în România”, a spus deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.
PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală, scrie Digi 24.
Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată.
„În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”, se arată într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penală.
De asemenea, social-democraţii şi cei de la ALDE propun ca „în cursul procesului penal să fie interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni”.
Tot la Codul de procedură penală UDMR a propus ca „înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”.
UDMR a mai propus şi ca „exercitarea dreptului de a nu da nici o declarație pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului într-o etapă ulterioară a procedurii și nu poate fi utilizată la coroborarea faptelor”.
PSD şi ALDE au depus un alt amendament la Codul de procedură penală, potrivit căruia „audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore”.