PSD Constanța l-a susținut pe viceprimarul Gabriel Stan până în al XII-lea ceas. Deși se știau problemele în care este implicat, știau de anchetele DNA și, cu siguranță, multe dedesubturi în lunga perioadă în care acesta i-a slujit lui Radu Mazăre, s-a despărțit cu greu de el. Atât de greu încât am fost pe punctul de a înțelege greșit acest devotament față de un om care nu a făcut nimic pentru Constanța – și lucrul acesta îl vor recunoaște, off the record, majoritatea pesediștilor.
PSD Constanța a greșit numindu-l în funcția de viceprimar pe boxerul amator Gabriel Stan și este pe cale să facă încă o greșeală: primarul interimar Decebal Făgădău a anunțat, la TV Neptun, că vrea să-l înlocuiască pe acesta cu Mircea Dobre.
De ce spunem că este o greșeală? Pentru că Mircea Dobre nu a dovedit că poate fi un bun consilier local, iar acțiunile sale de până acum nu îl recomandă ca pe un viceprimar activ și capabil să schimbe fața orașului. Mircea Dobre poate fi un bun om de afaceri. Firmele sale fac profit în fiecare an, ceea ce este de aplaudat. Tot firmele sale se judecă însă cu autoritățile județene, pentru furnizarea cornurilor în școli. Asta în condițiile în care dl. Dobre este reprezentant al Consiliului Local în consiliile de administrație a mai multor unități școlare, Nu spun că e ilegal – s-a judecat cu ANI pe o speță asemănătoare și a câștigat -, dar parcă nici cușer nu e.
În aceeași ordine de idei, Mircea Dobre s-a remarcat în Consiliu Local printr-o inițiativă de îndepărtare a comercianților de lângă piețe. Iarăși, privită din mai multe puncte de vedere, o inițiativă corectă. Dacă însă dl. Dobre nu ar fi deținut mai multe piețe, ar fi acționat la fel? S-a gândit mai mult la interesul său de afaceri sau la binele constănțenilor.
Încă un exemplu punctual: când am scris despre scandalul comasării școlilor 6 cu 30, dl. Dobre, cu care am vorbit, nu știa nimic, deși era reprezentantul CL în consiliul de administrație al Școlii 6.
Și un amănunt, ca să vă amuzați sau întristați puțin. Mircea Dobre, omul care a câștigat contracte de milioane de euro cu Primăria Constanța, a obținut, în anul 2010, titlul de cetățean de onoare. Gestul a fost justificat pentru „activitatea laborioasă şi implicarea în dezvoltarea urbei, pentru demonstrarea unei înalte capacități şi promovarea unor idei novatoare în asigurarea dezvoltării municipiului Constanța“.
Mircea Dobre a intrat și în clubul politicienilor cu bani care vor să-și vadă copii cât mai sus pe scara socială, așa că a făcut tot ce poate pentru ca Mircea Titus, fiul său, să ajungă consilier județean. L-a înscris apoi pe listele PSD la parlamentare, iar acum acesta reprezintă Constanța în Camera Deputaților.
În fine, un alt argument pentru care PSD ar face o greșeală cu numirea lui este că, cel puțin din câte mi-au spus oameni foarte apropiați lui, nu își dorește acest post. Dl. Dobre are vârsta la care oamenii devin mai înțelepți și văd limpede că cea mai valoroasă resursă pe care o au este timpul, așa că înhămarea la rezolvarea problemelor, multe și mari, ale Constanței, pălește în fața bucuriei de a face ce dorești, alături de cei dragi, după o viață de muncă. Datorită acestor mici plăceri Mircea Dobre a lăsat afacerile pe mâinile unor apropiați.
Mai e ceva: politic, PSD ar da dovadă de deschidere și comportament democratic dacă ar propune postul de viceprimar opoziției.
Ultimul argument: sunt în consiliul local oameni, nu mulți, e drept, care au dovedit că au făcut ceva pentru constănțeni din această calitate și care cu siguranță că vor face mai mult ca viceprimari.
Marți, la ședința de Consiliu Local, vom ști dacă PSD dorește binele partidului sau al constănțenilor.