Partidul Social Democrat se teme că românii vor fi obligați să scoată bani din buzunar pentru sănătate. A spus-o chiar președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, o spun și parlamentari.
La ce se referă domnul Ciolacu, absolvent al Universității Ecologice, pe vremea când avea autorizație provizorie, șomer până la 29 de ani? La o ordonanță de urgență prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați. Nota bene: ordonanța prevede că instituțiile private nu pot cere niciun leu coplată.
Explicațiile PNL le puteți găsi mai jos, pe larg. Dincolo de acest lucru, mi se pare că trăim într-o glumă proastă. Serios? Politicienii (și PSD, și PNL) chiar cred că sănătatea este gratis? Cu coplată sau nu, chiar cred că beneficiem fără să plătim?
O manipulare. Un român normal plătește pentru sănătate și nu plătește puțin. Plătesc salariații, plătesc cei care obținut venituri din activități independente, plătesc oamenii de afaceri care scot dividende din firmă. Plătesc, de exemplu, și cei care-și închiriază apartamentele. Ba mai mult, în multe cazuri, aceeași persoană plătește de două sau de trei ori asigurările de sănătate. Vorbesc despre cazurile în care este și salariat, are o mică firmă sau un PFA, poate obține și venituri din chirii.
Nu mai spuneți că sănătatea este gratis, domnilor politicieni! Plătim cu vârf de îndesat.
Sigur, beneficiază de servicii de sănătate gratuită copiii și cei care se duc la urgență, dar tocmai din această cauză avem servicii de urgență ineficiente, unde oamenii mor pe hol așteptând. Când ai 300 de pacienți în 24 de ore, nu poți fi performant.
Populismul e boală grea.
Iată ce spune PNL despre ordonanța de mai sus.
„Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și nu va plăti nimic”, a scris Raluca Turcan, marți, pe pagina sa de Facebook.
Vicepremierul Raluca Turcan a evidențiat avantajele pe care le conferă adoptarea Ordonanței prin libertatea de a alege furnizorul în cadrul programelor curative.
„De exemplu, un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete tv) nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova.În cazul bolnavilor de cancer, se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Ei vor putea alege dacă se tratează la un spital de stat sau la unul privat”, a mai scris Turcan.
Turcan a mai precizat că decontarea serviciilor accesate de pacient la stat sau privat vor fi decontate din bugetul Ministerului Sănătății.
„Practic, prin această OUG, pacienții vor avea acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuțiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate lună de lună, din salariu. Guvernul PNL dă posibilitatea pacienților să aleagă unde se tratează: fie în spitalele de stat, fie în cele private. Decontarea se va realiza în același regim, din bugetul Sănătății, indiferent dacă este vorba de un spital de stat sau privat”, mai notează Turcan.
Raluca Turcan atrage atenția că privatizarea serviciilor medicale este un fake news care ascunde interese obscure.
„Liberalizăm, astfel, serviciile medicale ca să punem binele pacientului pe primul loc. Nu se privatizează niciun serviciu medical! Este un fake-news prin care cei care au interese obscure în sistemul medical vor să denatureze adevărul”, a conchis vicepremierul.