Un studiu publicat recent de Hotnews scoate la iveală câteva date interesante despre economia județului Constanța. Primul este că PIB/cap de locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPC – vezi detalii la finalul articolului) este mai mare decât media din Uniunea Europeană. Al doilea este că județul Constanța nu se află totuși în rândul celor mai dinamice din România. În ultimii 20 de ani, Cluj ne-a depășit, de exemplu, și acum este cu mult în fața noastră. Al treilea este că valoarea PPC nu înseamnă că avem o calitate a vieții comparabilă cu cea din Uniunea Europeană. Mai avem mult până acolo.
În urmă cu 20 de ani, România avea un PIB/cap de locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare (ppc) de doar 26% din media UE. Acum, PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare (PPC) este 76%, la egalitate cu Ungaria și deasupra Greciei (67%), Letoniei, Croației, Slovaciei, Serbiei și vecinilor bulgari. Dar, tabloul se schimbă radical atunci când intrăm în detalii la nivel de județ.
Cel mai bogat județ, care este de departe București, are peste 260% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare (deci de peste 2,5 ori mai bogat decât media), dar la celălalt capăt al clasamentului găsim cel mai sărac județ- Vaslui- de aproape 7 ori mai sărac decât Capitala.
- București – PIB per capita: 137.701 lei
- Cluj – 83.014 lei
- Ilfov – 73639 lei
- Timiș – 71.824 lei
- Brașov – 60.891 lei
- Constanța – 59.695 lei
Un calcul aritmetic ne arată că PPC în județul Constanța este la 112% peste medie Uniunii Europene.
De remarcat este că deși București conduce la capitolul PIB/capita, fiind urmat de Cluj, în ultimii 20 de ani clujenii au avut un ritm de dezvoltare mult peste cel al Capitalei. Regiunea București-Ilfov este, la scară europeană, pe locul 14 din 242 de regiuni după clasificarea NUTS2, cu nivel al PIB-ului per capita de 164% față de media de 100 a UE. Un astfel de nivel este peste regiuni precum Stuttgart, Viena, Bremen, Koln.
În urmă cu 20 de ani Clujul era pe locul al cincilea ca PIB/capita, după București, Ilfov, Constanța și Brașov. În 2010 devansează Brașovul și ajunge pe locul 4, iar mai nou a trecut și de Ilfov, stând în coada Capitalei.
Raportul mai spune că în ultimii 20 de ani, din 42 de județe, doar 15 au avut o dinamică mai rapidă a PIB/capita decât media național. Celelalte 27 au avut o viteză de dezvoltare mai redusă, deteriorându-și poziționarea relativă. Constanța nu este în topul celor dinamice 10 județe.
Dincolo de valoarea PPC, calitatea vieții constă și în alte lucruri, care, din păcate, sunt la mare distanță de standardele europene, cel puțin în Constanța: spitale moderne, școli performante, mobilitate urbană eficientă, spații verzi, instituții de cultură, posibilitate de petrece a timpului liber.
Paritatea puterii de cumpărare – PPC (engleza Purchasing power parity sau PPP) măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internațională, de regulă euro sau dolari. Având în vedere ca prețurile bunurilor diferă de la un stat la altul, paritatea puterii de cumpărare calculează o rată de schimb alternativă între monedele celor doua țări, comparând un „coș de bunuri”, după formula: S=P1/P2 Unde: S = rata de schimb valutar dintre valuta 1 si valuta 2, P1 = Valoarea bunurilor în valuta 1 și P2 = Valoarea bunurilor în valuta 2. Rata de schimb a parității puterii de cumpărare este folosită pentru a compara nivelul de trai din țări diferite. Așa se explică de ce, deși PIB/capita e mai mare în Grecia decât în România, la paritatea puterii de cumpărare stăm mai bine decât ei.
Calculele aritmetice cu PPC și PIB UE și PIB/capita, bașca S=P1/P2 dau în final ceva cu % in coada. Rezultatele sunt,de multe ori perplexe. Apreciez faptul că iubita noastră Constanța a depăsit media UE! Se vedea chiar și cu ochiul liber.
Constanta e cel mai urat oras al tarii…nu mi a venit sa cred cum arata constanta!!jenant
Mergeti la Oradea daca vreti sa luati exemple
mda, cel mai urât oraș. e mai frumos în orașele copiate după cele din Austro-Ungaria sau cele care arată că orice alt oraș comunist, nu e așa? hai, la culcare, tataie!
Puterea de cumparare a cui a voastra a mafiotiilor nivelul de trai al pestiilor sau al cui …. voi nu vedeti ma ca bateti campi . iesiti in piete si vedeti ca abea mai traieste lumea , isi numara monezile sa cumepre de mancare …. animalelor …
la Constanta se fura si se fac bani din apartamente de doi lei vandure cu 2 000000 de euro!
In curand se va sparge balonul iar populatia va fugi ca de ciuma!
Nu mai faceti reclama!
Da în medie suntem sătui. La unii ghiorțaie mațele și alți o țin în petreceri.
Cel mai urat oras!!
Mizerabil!!aruncati vina doar pe turisti..acuma nu sunt turisti,aceeasi mizerie!!
Ar trebui sa mergeti in Oradea sa luati exemplu!!
Da, dacă stăm cu o bucă pe o plită și cealaltă pe un bloc de gheață, în medie ne este foarte bine dar, în realitate, este vai de fundul nostru!…
Statisticile sunt ca minifustele: relevă foarte mult și ascund exact esențialul!
Din câte știu, Acad. Solon Marcus a spus astea.