Consilierii municipali din Constanța au votat astăzi pentru prelungirea Planului Urbanistic Zonal prin care Sterk Plast, o companie din Medgidia, vrea să reconfigureze o parte din platforma industrială Energia. PUZ-ul a fost obținut în 2019, iar adresa exactă este strada Baba Novac nr. 165.
Au votat pentru prelungire toți consilierii, și de la PNL, și de la PSD, și de la USR.
Terenul care a inițiat PUZ-ul este în suprafață totală de 97.700 mp, potrivit actelor de proprietate, și de 94.926, potrivit măsurătorilor cadastrale.
În PUZ-ul din 2019, prelungit azi, se spune că mai multe categorii de investiții vor fi făcute de către autoritățile publice, pe banii lor.
Prima dintre ele se referă la lărgire amprizei străzii Baba Novac, de la strada de categoria III la strada de categoria II. Ce înseamnă asta?
Potrivit ordinului nr. 49 din 27 ianuarie 1998 pentru aprobarea Normelor tehnice privind proiectarea şi realizarea strazilor în localităţile urbane, străzile de categoria a II-a sunt străzi de legătură care „asigura circulaţia majoră între zonele functionale şi de locuit, având 4 benzi de circulaţie, inclusiv liniile de tramvai”.
Acum, strada Baba Novac este de categoria a III-a, adică stradă colectoare. Acestea „preiau fluxurile de trafic din zonele functionale şi le dirijeaza spre strazile de legătură sau magistrale, având 2 benzi de circulaţie”.
E foarte greu de crezut însă că Baba Novac va putea fi transformată în stradă cu 4 benzi, pentru că de o parte și de alta sunt atât case, cât și magazine, restaurante, dealeri auto, farmacii, spălătorii auto, etc.
HCL 286/2006, la care se face referire în text, modifică HCL 380/2005 și prevede că terenul situat la intersecţia străzii Baba Novac cu bd. Aurel Vlaicu îşi schimbă funcţiunea din spaţiu verde în zonă servicii şi birouri. A fost inițiat de arhitectul șef al Constanței de atunci, arh. Ionuț Toma. Primar era Radu Mazăre.
Sterk Plast are sediul în Medgidia și a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 132.723.848 lei și un profit de 27.424.577 lei, realizat cu o medie de 443 de angajați. A raportat și datorii totale de 44.877.058 lei. Obiectul principal de activitate este „fabricarea altor produse din material plastic”.
Acționari sunt trei cetățeni din Turcia, potrivit Confidas.ro, și anume: Islamaby Suleyman – 65%, Genc Erkan – 25%, Aydeniz Mahmut – 10%. Aceștia controlează mai multe firme în România. Aveți mai jos un grafic.
În aceeași ședință, consilierii locali s-au opus construirii de locuințe în Parcul Tăbăcărie, dar și suspendării PUZ-ului din Mamaia.
Vă recomandăm și:
Constanța va avea două clădiri de birouri clasa A
Complex Verona Mamaia Nord – 5 motive ca să îl alegeți dacă vreți un apartament la mare
Regulamentul parcărilor din Constanța încalcă o hotărâre de Guvern emisă în 2014