Judecătoria Sectorului 4 București s-a pronunțat, astăzi, în legătură cu cererea de liberare condiționată formulată de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. Instanța a decis să respingă cererea fostul edil ca neîntemeiată.
Conform portalului instanțelor de judecată, dosarul în care Radu Ștefan Mazăre este petent, având ca obiect „liberarea condiţionată (art.587 NCPP)“, a fost judecat de completul C6 Penal din cadrul Judecătoriei Sectorului 4. Magistrații au decis:
„Solutia pe scurt: În baza art. 587 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 59 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 alin. (1) C.pen. respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul-condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN, în prezent deţinut în Penitenciarul București-Jilava, ca neîntemeiată. În temeiul art. 587 alin. (2) din C.proc.pen., fixează termen de reiterare de 9 luni, care va curge de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe, după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită. În baza art. 275 alin. (2) C.proc.pen. obligă petentul-condamnat la plata către stat a sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea solu?iei la dispoziția părților prin intermediul grefei instan?ei astăzi, 17.04.2024.“
Decizia luată de magistrați poate fi contestată.
Condamnat la nouă ani
În februarie 2019, Înalta Curte a decis condamnarea lui Radu Mazăre în dosarul Retrocedărilor din Constanța, la 9 ani de închisoare.
Potrivit pna.ro, prin decizia penală nr. 32 din 07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Mazăre Radu Ștefan, fost primar al municipiului Constanța, la o pedeapsă de 9 ani închisoare. Acesta a fost interzis, atât în timpul cât și pentru o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, să dețină anumite drepturi și funcții publice.
Radu Ștefan Mazăre a fost repatriat în România în mai 2019.
Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Radu Mazăre la o pedeapsă de 5 ani închisoare, interzicându-i, atât în timpul cât și pentru o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, drepturi precum cele de a fi ales în funcții publice și de a ocupa funcții ce implică exercițiul autorității de stat. Această condamnare a fost pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și conflict de interese în formă continuată.