Raed Arafat: „Avem o tendinţă de descreştere, cel puţin la rata de pozitivare putem vorbi de un platou acum”. Cum va fi de Paște

raed arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că în România există o tendinţă de descreştere a numărului de cazuri, iar în privinţa ratei de pozitivare se poate vorbi de un platou. Arafat a subliniat că cifrele scad, cu excepţia secţiilor de ATI, unde continuă o uşoară creştere.

Raed Arafat a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu se poate compara ce se întâmplă acum cu ce a fost în valul precedent, situaţia din această perioadă fiind mai bună.  

„Avem o tendinţă de descreştere, cel puţin la rata de pozitivare putem vorbi de un platou acum, cifrele scad cu excepţia secţiilor de ATI, unde continuă o uşoară creştere. Nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acolo acum cu valul trecut. Pot să vă spun că în unităţile de primiri urgenţe chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi care se prezintă acum vedem 9.000 de pacienţi într-o săptămână, peste 9.000, totuşi starea celor care se prezintă e total diferită, este mai uşoară, mulţi nu există oxigen, nu necesită îngrijiri de terapie intensivă, foarte puţini pacienţi rămân în aşteptarea unui loc şi asta este un lucru pozitiv. Scăderea pe secţiile de terapie intensivă va fi mai târziu după ce continuă scăderea numărului total al cazurilor infectate şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă, cele 40.000, cele 30 şi ceva de mii de cazuri zilnice care au fost şi dintre aceste cazuri totuşi o parte pot ajunge la terapie intensivă în câteva zile”, a explicat Arafat.

Acesta a fost întrebat și când vor fi puse în aplicare în România măsuri de relaxare. 

„Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a transmis Arafat.  

Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a răspuns:

„Paştele este în aprlie, dacă nu mă înşel în 24, 25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră, dacă nu sunt surprize, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută”.

Vă recomandăm și:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un copil de 7 ani a murit după ce i s-a făcut rău la școală, în Teleorman

joi feb. 10 , 2022
Un copil de şapte ani din localitatea Mereni, judeţul Teleorman, a murit, după ce i s-a făcut rău la şcoală. Potrivit Observator News, copilului i s-a făcut rău la şcoală, acuzând dureri în zona pieptului. În scurt timp, el a rămas inconştient la pământ. Mama sa a fost sunată, spunându-i-se […]

V-ar putea interesa și: