Raiffeisen Bank a pierdut definitiv un proces cu ANPC referitor la dobânzile unor contracte de credit

Raiffeisen Bank

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, respectiv a confirmat Ordinul nr.837/20.10.2017, emis de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

„S-a făcut dreptate! O victorie importantă a Autorității! Munca colegilor mei și a mea este încă o dată răsplătită!

Da, am câștigat o luptă importantă pentru consumatorul român! Mii de consumatori au șansa la un tratament corect! Milioane de euro se vor întoarce în bugetul familiilor acestora!

Mulțumesc echipei și vouă tuturor pentru încredere! Suntem aici să nu dezamăgim!”

Paul Anghel, director general ANPC

Mai exact, operatorul economic nu a informat, în perioada 2006-2008,  în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), și drept urmare i-a determinat pe aceștia să ia o decizie – contractarea creditelor respective – pe care altfel nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut nivelul la care dobânda avea să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza.

Acest lucru se întâmpla în contextul în care operatorul financiar-bancar cunoștea nivelul dobânzii pe care urma să-l aplice. Raiffeisen Bank a setat în sistem mărirea automată a dobânzilor, atunci când creditele împlineau un an de la acordare, justificând această practică printr-o clauză introdusă în contract, prin care să-şi justifice majorarea unilaterală a dobânzii.

În acest moment, după pronunțarea sentinței definitive și rămânerea în vigoare a Ordinului Președintelui ANPC, Raiffeisen Bank trebuie să modifice contractele afectate, emise în perioada menționată, și să le aducă la nivelul momentului anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui nou grafic de rambursare, cu condițiile contractuale de la momentul semnării acestora.

Ordinul mai sus menţionat al Preşedintelui ANPC a fost emis ca urmare a unui control realizat în 2017, cauzat de reclamații sosite din partea Grupului clienţilor cu credite în CHF, moment în care s-a constatat existența acestor practici comerciale incorecte din partea băncii.

Grupul austriac Raiffeisen Bank International a raportat pentru opera­ţiunile din România un profit net de 173 mil. euro în anul 2021, în creş­tere cu 31,8% faţă de câştigul din 2020, potrivit cifrelor preliminare care vor fi supuse evaluării finale a boardului de supraveghere al Raiffeisen Bank International, datele finale urmând să fie anunţate în luna martie.

După primele nouă luni din 2021, Raiffeisen Bank România deja rapor­tase un profit apropiat de câştigul din întregul an 2020.

Raiffeisen Bank România, un ju­că­tor de top 5, se numără printre băn­cile de pe piaţa locală care au fost pe profit chiar şi în criza financiară ante­rioară, care începea în urmă cu peste un deceniu.

Portofoliul de cre­dite al Raiffeisen Bank în România a ajuns în 2021 la 6,7 mld. euro, cu 12,1% mai mult faţă de 2020.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Soldat rus: „Singurul lucru pe care îl vreau acum este să mă sinucid”.

mie mart. 2 , 2022
Soldaţii ruşi care iau parte la invazia Ucrainei sunt în „completă dezordine”, potrivit înregistrărilor vocale obţinute de o companie britanică de informaţii geospaţiale. Trupele ruse răzvrătite se plâng de lipsa de provizii şi de ordinele de a bombarda zonele civile, iar un soldat a fost înregistrat când spunea că nu […]

V-ar putea interesa și: