Importanța acordată de RAJA SA aspectelor calitative și sigure ale serviciilor furnizate consumatorilor este transpusă prin toate investițiile de modernizare deja finalizate, dar și prin cele aflate în curs de derulare.
Majoritatea sunt cuprinse în Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA S.A. Constanța, în perioada 2014 – 2020, care se înscrie în Programul Operațional Infrastructură Mare, sprijinit financiar de Comisia Europeană. Acesta prevede investiții pe raza a 6 județe din aria de operare și a fost structurat în 50 de contracte de lucrări și 4 contracte de servicii. Ulterior, pe parcursul implementării proiectului au mai fost incluse un contract de servicii de cercetare arheologică și unul de achiziții de echipamente. Până în prezent, dintr-un total de 56, au fost atribuite 51 de contracte (45 de lucrări, 5 de servicii și unul de furnizare) cu o valoare totală de 1.918.007.101,55 lei cu TVA.
„CL 23 – Rețele apă și aducțiuni Medgidia. Rețele de canalizare Medgidia” este cel de-al 45-lea contract de lucrări atribuit și se va derula pe o perioadă de 20 luni și are o valoare totală de 48.338.371,36 lei cu TVA. La nivelul infrastructurii de alimentare cu apă lucrările constau în reabilitarea a aproximativ 10.000 m din rețeaua de distribuție, inclusiv 200 m de conductă, cu diametrul de 400 mm, ce supratraversează Canalul Dunăre-Marea Neagră, și a peste 1.900 m din instalația de aducțiune. La nivelul sistemului de preluare și tratare a apelor uzate menajere se vor executa lucrări de extindere a rețelei de canalizare și de reabilitare a conductelor de refulare pe o lungime de aproape 10.500 m, din care 200 m de conductă, cu diametrul de 500 mm, aferentă supratraversării Canalului Dunăre-Marea Neagră. De asemenea, stațiile de pompare apă uzată menajeră vor fi reabilitate la nivelul construcțiilor, instalațiilor hidraulice, sistemelor electrice și automatizărilor, căminelor de decantare etc.. Toate obiectivele realizate în cadrul acestui contract, vor fi integrate în sistemul SCADA în vederea operării automatizate.
Investițiile vor asigura accesul la servicii de calitate a consumatorilor din municipiului Medgidia prin creșterea eficienței sistemelor de apă potabilă, dar și a celor de colectare și tratare a apelor uzate, care vor fi monitorizate prin tehnologii specifice de prelucrare a datelor. Totodată, se vor reduce pierderile de apă potabilă, contribuind astfel la conservarea acestei surse vitale și la dezvoltarea durabilă a ariei de deservire.