În mai multe zone din municipiul Constanța, de ceva vreme se circulă mai greu. Motivul: RAJA execută lucrări de modernizare și dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate. Acestea sunt desfășurate de către antreprenori și au fost prevăzute în mai multe contracte de lucrări derulate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.
Este vorba despre:
- CL32 Reabilitare conducte aducțiune Constanța, în valoare de 39.817.836,81 lei cu TVA;
- CL33 Reabilitare conducte aducțiune și magistrale, stații de pompare apă uzată SP E20 și refulări aferente, în municipiul Constanța, cu o valoare totală de 75.887.435,77 lei cu TVA;
- CL 34 Reabilitare conducte magistrale tronson 3 Constanța, în valoare de 38.080.209,20 lei cu TVA.
În total, peste 153,6 milioane lei.
Investițiile constau în înlocuirea conductelor de alimentare cu apă aflate într-o stare avansată de uzură și degradare, pe o lungime de aproape 12 km pe rețeaua magistrală și 13,5 km pe instalația de aducțiune. Tot în cadrul acestor lucrări este prevăzută extinderea și reabilitarea a 6 km de conducte de refulare ape uzate. În această perioadă, străzile afectate de lucrări sunt Arcului și bulevardele Tomis și Aurel Vlaicu, unde circulația rutieră și pietonală este perturbată în anumite zone.
„De aceea, colaborăm permanent cu Poliţia Municipală și Poliția Locală Constanța pentru a asigura o circulație corespunzătoare și pentru fluidizarea traficului.”, spun reprezentanții RAJA.
Din cauza gradului mare de deteriorare a vechilor conducte, tronsoane ce au o vechime de peste 70 ani, dar și a zonelor în care acestea sunt pozate, echipele din teren ale constructorilor depun un efort susținut pentru a realiza intervențiile fără a determina disfuncționalități majore în furnizarea apei și fără a afecta infrastructura edilitară existentă în teren (cabluri sau conducte pentru alte utilități). De asemenea, la finalizarea lucrărilor, constructorul are obligația de a finisa lucrările de terasament și de a aduce calea de rulare la starea inițială.
„Ne cerem scuze tuturor cetățenilor pentru disconfortul creat atât la nivelul traficului cât și al ambientului și îi asigurăm că RAJA S.A, alături de Primăria municipiului Constanța, monitorizează desfășurarea lucrărilor, astfel încât acestea să respecte condițiile de calitate și să se încadreze în termenele stabilite prin contract. De asemenea, dorim să amintim constănțenilor că investițiile sunt realizate în beneficiul lor pe termen lung, prin realizarea acestora urmărindu-se îmbunătățirea capacității de transport și distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calității apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor.”, spun reprezentanții RAJA SA.