Registrul Auto Român s-a mutat din municipiul Constanța în comuna Agigea. Măsura a fost criticată de unii șoferi, pe motiv că este prea departe de oraș. Evident, este vorba despre șoferi din municipiul Constanța. Pe cei din sudul județului, mutarea îi avantajează. Haideți să vedem însă cum e în Cluj.
Înainte de toate, să amintim că, în urmă cu circa șapte ani, primarul de atunci, Decebal Făgădău, a luat decizia de a mutat RAR din zona industrială în Inell II – Compozitorilor, unde erau deja construite mai multe blocuri și unde traficul era deja aglomerat. Locuitorii nu au fost întrebați de această mutare.
De azi, RAR funcționează în Agigea, mutarea fiind necesară pentru ca Primăria Constanța să-și pună în practică planul de a amenaja un parc în locul fostului sediu.
Cum e în Cluj
În județul Cluj, RAR are acum sediul în comuna Gilău, la circa 19 kilometru de municipiu, prin 2017. A funcționat în trecut chiar în Cluj-Napoca, dar apoi a fost mutat din oraș în comuna Florești, la circa 12 kilometri, și Gilău.
Recent, instituția a anunțat însă că vrea să-și construiască un nou sediu pe o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați în comuna Apahida, adică la circa 12 kilometri, scrie Ziua de Cluj.
Proiectul, denumit „PUZ Construire sediu reprezentanță RAR Cluj și centru zonal, copertină auto, cabină poartă, căi de acces auto și pietonale, sistematizare verticală, amenajări exterioare, împrejmuire, branșamente și organizare de șantier pe strada Libertății din Apahida”, a fost prezentat în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism a județului Cluj, de joi, 15 septembrie 2022. Arhitectul șef al proiectului Cristina Bârlădeanu a făcut o scurtă prezentare:
„Amplasamentul se află într-o zonă aparent nelocuită în apropierea Centurii Vâlchele – Apahadia și a râului Someș. Terenul aparține comunei Apahida, fiind concesionat pentru o perioadă de 49 de ani Registrului Auto Român. Vor fi două clădiri, sediul RAR și un centru zonal. De asemenea, se propun 120 de locuri de parcare, iar 20% din suprafață este reprezentată de zona verde”, a afirmat Bârlădeanu.
Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a fost și el prezent la ședința de urbanism, precizând că este în favoarea realizării investiției:
„Nu avem nimic de obiectat sau de comentat. PUZ-ul se află în dezbatere publică și la noi. Așteptăm cu nerăbdare investiția în comuna noastră. Un singur lucru am avea de spus: am vrea o intrare în zonă de pe centură dinspre Cluj-Napoca”, a spus edilul Apahidei.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a venit cu propunerea de dublare a locurilor de parcare.
„Cred că este esențial să fie cât mai multe locuri de parcare. Mă gândesc și la viitor. Rugămintea mea este să veniți cu o nouă planșă pe care să o reanalizăm, cel mai probabil la ședința viitoare. Cred că aceste elemente se pot remedia foarte ușor”, a explicat Tișe.
Prima reprezentanță cu sediu propriu a RAR a fost cea din Cluj.