RATC Constanța a transportat, în anul 2018, aproape 20 milioane pasageri, și a înregistrat un profit brut de 12 milioane lei. Mai exact, 19.938.412 de pasageri.
Cifrele au fost prezentate de către directorul general al RATC, Bogdan Niță, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc într-un autobuz, vineri.
Compania are zero credite, dar și datorii de aproape 17 milioane de lei. Compania este bancabilă, spune directorul.
Acesta a punctat, la realizări, și faptul că au fost achiziționate 104 autobuze ISUZU diesel, cumpărate cu credit bancar de către primărie.
Joia viitoare vin ultimele autobuze din acest lot, iar până la sfârșitul lunii martie toate vor fi în operare. Pe străzi vor rămâne și unele autobuze vechi, dar care vor fi modernizate.
„Autobuzul etajat, care a traversat în premieră portul Constanța, a fost un real succes. Ne lăudăm și cu o aplicație Android, anul acesta suntem gata și pentru o aplicație IOS, pentru Apple. Va fi gratuită, va putea fi downlodată gratuit în autobuze.”
Bogdan Niță, director general RATC
Apropo, în autobuze e acum internet 4G, nu 3G, iar peste zece stații de bilete sunt hot-spot.
S-a înregistrat o creștere foarte mare a celor care cumpără bilete prin SMS – aproape 2.000.000 de bilete. Per total, s-a înregistrat o creștere cu 22% a vânzărilor directe, lucru care se datorează și controalelor poliției locale, recunoaște directorul general al RATC.
În 2018 s-a înregistrat o crește a consumului, dar mică, a precizat Niță.
În premieră în acest an, o linie RATC va ajunge în portul Constanța, va avea stație în zona cuibului reginei.
Numărul reclamațiilor în ceea ce privește controalele este zero, a afirmat Bogdan Niță, mai ales pentru că cei care controlează au camere de luat vederi.
În perioada imediat următoare, se vor putea cumpăra bilete și cu cardul.
Șoferii companiei au ajuns la 3.400 de lei brut, în creștere față de 1.600 de lei, la începutul anului 2016. Cea mai mare parte a angajaților sunt bărbați, dar sunt și 12 femei la volanul autobuzelor.
2018 este anul în care RATC și-a eficientizat o parte dintre trasee, iar CITY TOUR, traseul turistic deservit de cele 6 autobuze etajate a legat stațiunea Mamaia de oraș, traversând Portul Maritim Constanța și Portul Turistic.
Tot în anul care a trecut, RATC a asigurat suportul tehnic pentru echipa Primăriei Municipiului Constanța care a accesat programul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România pentru achiziționarea unui număr de peste 40 de autobuze electrice.
În 2019, RATC va deveni societate pe acțiuni și se va numi CityBus. Se vor investi circa 20 de milioane de lei, în aspecte precum e-ticketing, lucru necesar, pentru că unele autobuze sunt trase pe dreapta tocmai pentru că acestea nu funcționează. Se vor schimba tonetele pentru vânzarea biletelor și clădirile de la capăt de linie, care vor deveni și un loc de relaxare pentru șoferi.