Polițiști din cadrul Serviciului Rutier și al formațiunilor rutiere au desfășurat pe 21 aprilie o acțiune pentru depistarea conducătorilor auto care depășesc viteza legală, folosind aparatele radar. Acțiunea a fost derulată în cadrul operațiunii ROADPOL „Speed Marathon”, organizată, la nivel național, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române.
Acțiunea s-a desfășurat pe DN2A, DN 39 și DN 3, în municipiile Constanța, Mangalia și în orașul Năvodari, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 96 de sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195/2002, în valoare totală de peste 40.000 de lei.
Totodată, au fost reținute, în vederea suspendării, 8 permise de conducere și a fost retras un certificate de înmatriculare.
În perioada 1 ianuarie – 21 aprilie a.c., în județul Constanța, din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condițiile de drum, au avut loc 28 de accidente rutiere, în urma cărora 2 persoane au decedat, 5 au fost rănite grav și 45 rănite ușor.
În România, viteza maxima admisă în localități este de 50 km/h sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90 km/h sau 100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.
„Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze, în permanență, viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri. Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulație aplicabile lor. Aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, în dreptul indicatoarelor ”Trecere pentru pietoni”, iar, acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule în situația de a frâna brusc, pentru a le acorda prioritate, și să constituie, prin comportamentul lor, un exemplu pozitiv pentru cei mici.”, au declarat reprezentanții IPJ Constanța.