Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și cei de la Protecția Consumatorului au continuat activitățile de verificare a respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, în zonele aglomerate, precum piețe, terase sau cluburi în aer liber, dar și în mijloacele de transport în comun.
Aproximativ 250 de polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai organelor abilitate de control din județul Constanța au acționat, noaptea trecută, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectării cu virusul Covid-19, în principalele zone aglomerate din județul Constanța.
Cu ocazia controalelor au fost verificate 103 societăți comerciale și au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 148.000 de lei, dintre care 20 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 5 la O.G. 21/1992 privind protecția consumatorilor, 4 pentru activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite și 10 pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
De asemenea, au fost identificate și sancționate 2 societăți comerciale de pe raza stațiunii Mamaia, care nu au respectat măsurile de diminuare a impactului riscurilor, potrivit Legii 55/2020, cu amendă în valoare totală de 9.000 de lei.
În plus, în stațiunea Neptun, polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală la Legea 8/1996, privind dreptul de autor și drepturile conexe.
În același timp, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă Dobrogea al județului Constanța au efectuat controale la 13 obiective (unități de turism, cluburi si discoteci).
În aceste locaţii, pentru asigurarea normelor de apărare împotriva incendiilor, dar mai ales pentru preîntâmpinarea apariţiei acestora, au fost desfăşurate activităţi preventive pe timpul cărora au fost depistate 53 de deficienţe, fiind aplicate 53 de sancțiuni (42 de avertismente şi 11 amenzi), în valoare totală de 20.000 de lei.
Scopul acestor activități este responsabilizarea cetățenilor privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și a normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.