Răzvan Filipescu: De ce în Vama Veche nu s-a investit în sistemul de preluare a apelor pluviale, fiind cunoscută problema la nivel local?

Răzvan Filipescu, PNL, fost președinte al Autorității Naționale pentru Turism, și Daniel Georgescu, PSD, primarul comunei Limanu, de care aparține Vama Veche

Într-o postare recentă, Răzvan Filipescu, fost președinte al Autorității Naționale pentru Turism, a lansat un atac la adresa guvernanților actuali, subliniind neglijența față de dezvoltarea turismului în România și, în mod special, față de sudul litoralului românesc.

Filipescu atrage atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă Vama Veche, subliniind lipsa investițiilor în infrastructura necesară pentru a preveni inundațiile și gestionarea apelor pluviale, o problemă cunoscută de ani de zile la nivel local.

Turismul, ignorat de Guvern

Filipescu critică dur modul în care guvernul tratează sectorul turismului, remarcând că acesta nu mai are nici măcar o agenție dedicată și nu există un plan clar de dezvoltare. Deși un ciclon recent a lovit zona, producând precipitații de 225 litri pe metru pătrat, reacțiile oficialilor guvernamentali au fost mai degrabă de ordin electoral decât operațional. În loc să se concentreze pe soluții concrete, aceștia au preferat să stea pe margine și să comenteze, spune Filipescu.

Vama Veche – un proiect abandonat

Fostul președinte al Autorității pentru Turism aduce în discuție și Vama Veche, un loc îndrăgit de turiști, dar lăsat de izbeliște de autorități. Filipescu subliniază că, în ciuda problemelor evidente din zonă, cum ar fi lipsa unui sistem eficient de preluare a apelor pluviale, nu s-au făcut investiții pentru rezolvarea acestor deficiențe. Acest lucru a dus la blocaje și inundații, afectând negativ atât localnicii, cât și turiștii.

„De ce în Vama Veche nu s-a investit în sistemul de preluare a apelor pluviale, fiind cunoscută problema la nivel local?”, întreabă retoric Filipescu.

Această neglijență a autorităților față de una dintre cele mai populare destinații turistice de pe litoralul românesc ridică semne de întrebare cu privire la prioritățile reale ale administrației.

Plaja din Vama Veche după inundații

Primarul din Vama Veche dă vine pe Apele Române

„2 Mai şi Vama Veche au fost puternic afectate de furtunile din ultimele două zile. Case inundate, plaje distruse şi drumuri complet impracticabile. Am intervenit de dimineaţă cu utilajele primăriei în 2 Mai în zona stadionului şi pe strada 1 Mai, iar acum suntem în Vama Veche. Problema este însă mult mai complexă. Ne confruntam cu aceste situaţii nefericite de fiecare dată când debitele de apă sunt peste cele normale”, a precizat primarul Daniel Georgescu pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus că a făcut apel către Apele Române ca aceste zone cu probleme să nu mai fie închiriate în timpul sezonului estival.

„Am făcut apel către Apele Române, de numărate ori, ca aceste zone cu probleme să nu mai fie închiriate agenţilor economice în timpul sezonului estival, însă solicitările noastre nu au fost nici măcar analizate. De asemenea, credem că este absolut necesară intervenţia în această zonă în sensul executării unor lucrări hidrotehnice de specialitate pentru reconstruirea unor canale de deversare a acestor ape. Şi aceasta este o chestiune pe care am punctat-o des în faţa autorităţilor de specialitate, dar de fiecare dată suntem puşi în faţa unor dezastre pe care trebuie să le gestionam singuri. Utilajele Primăriei Limanu lucrează şi sperăm să reuşim să degajăm plaja şi zona de faleză în cel mai scurt timp posibil”, a transmis primarul din Limanu.

Speranță pentru viitor?

Deși critic față de situația actuală, Filipescu recunoaște că există semne de schimbare. Constanța se deschide investițiilor, și mai multe localități de pe litoral atrag fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, o nouă echipă la nivelul Consiliului Județean aduce speranță prin profesionalism și viziune pentru viitorul regiunii.

Totuși, acesta rămâne sceptic față de lipsa de acțiune din partea unor primari locali, cum ar fi cel din Tuzla, care se opune transformării localității într-o stațiune turistică, în ciuda potențialului evident de dezvoltare.

Ce spune ministrul PSD

Reamintim că ministrul PSD al investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu, a declarat sâmbătă, 31 august, că pagubele materiale produse de ploile torenţiale în județul Constanța sunt cauzate de „nepăsarea a zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic”.

„Dacă vedeţi exact ce s-a întâmplat aseară sau care este efectul unei întâmplări care a avut o anumită amploare, este nepăsarea a zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni. Pe de altă este şi inadecvarea pentru că tot de autoritatea locală ţine, de antreprenorii care au proprietăţi, care au hoteluri, dar nu au fost obligaţi de nimeni să îşi majoreze numărul de locuri de parcare, capacitatea şi tot, dacă autoritatea locală doarme”, a spus Adrian Câciu la Universitatea de Vară a PES activists România. Mai mult puteți citi AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Doi bărbați dispăruți în Marea Neagră, căutați cu mai multe ambarcațiuni și un elicopter

Dum sept. 1 , 2024
În data de 31 august 2024, în jurul orei 18:15, a fost primit un apel la numărul de urgență 112 prin care s-a semnalat că două persoane au  dispărut după ce s-au îmbăiat la gura de vărsare a Brațului Sf. Gheorghe în Marea Neagră. În urma apelului, a fost demarată […]

V-ar putea interesa și: