Realizare de excepție a Primăriei Ovidiu: castrul roman a fost reabilitat și va fi inaugurat pe 7 iulie

Primăria Ovidiu vă invită, în data de 07 iulie, începând cu ora 17:30, la inaugurarea Castrului Roman. Este situat în cartierul Ovidiu Sud.

Este o realizare excepțională a unei primării dintr-un oraș mic. Reușește să pună în valoare o moștenire istorică cu însemnătate nu numai pentru Ovidiu, ci pentru întreaga Românie și, de ce nu, întreaga istorie a acestei zone a Europei.

Iată ce program a pregătit:

  • Defilare și reprezentație artistică a grupurilor de reconstituire istorică din Sibiu – Castrum Novis & Terra Apulum
  • Concert Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
  • Premieră film documentar (producție Primăria Ovidiu & Imago Studio)
  • Discurs invitați
  • Vizitare sit arheologic

Proiectul Sit Arheologic Ovidiu, a fost realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, și a avut ca scop conservarea, reconstituirea parțială și integrarea în circuitul turistic a acestui obiectiv istoric deosebit ce figurează în lista monumentelor istorice de categoria A din România.

O fortificație cu scop defensiv

Situl identificat în sudul localității (cartier Ovidiu Sud) este compus dintr-un castru roman, o așezare civilă și o bazilică paleo-creștină. Iar astăzi în fața bazilicii veți putea observa pe soclu, bustul sculptat în piatră a lui Dionisie Exigul, călugar scit ce a trăit în Sciția Minor (Dobrogea Veche) în aceiași perioadă în care bazilica funcționa, care a fost donat de către Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului către administrația din Ovidiu în anul 2023.

Castrul roman este o fortificație de secol VI, ce avea rol defensiv, fiind practic construit pentru  a apăra apeductul ce alimenta cetatea Tomis. Fortificația militară de la Ovidiu era una de tip Quadriburgium, având patru turnuri, două circulare și două rectangulare, toate amplasate în afară, pe colțurile incintei. Ruinele fortificației au fost identificate încă din anul 1972, chiar în dreptul insulei ce astăzi poartă numele marelui poet latin Publius Ovidius Naso. Suprafața interioară a castrului este de aproximativ 2200 metri pătrați, având laturi de 55 pe 40 de metri. În interiorul incintei, în latura de Nord, a fost identificat un singur edificiu. Potrivit specialistului ce a condus cercetările arheologice din ultimii ani, dr. Constantin Băjenaru, castrul a fost construit, cel mai probabil, în timpul împăratului Iustinian și putea adăposti o garnizoană de până la 50 de militari.

Vestigiile antice din zona orașului Ovidiu au supraviețuit luptei cu timpul și se înfățișează astăzi vizitatorilor, reconstituite special pentru a spune povestea acestor locuri, o poveste veche de peste un mileniu și jumătate, petrecută aici, pe malul Lacului cel Dulce ca Laptele.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Spectacole de teatru în Năvodari și Cumpăna despre bullying organizate de deputat Cristina Dumitrache

mie iun. 21 , 2023
„Educație prin cultură” este deviza prin care Cristina Dumitrache, deputat PSD, dorește să aducă în atenția copiilor, părinților, profesorilor și întregii comunități, o problemă acerbă și actuală: BULLYING-UL. În 25 iunie vă invită la teatru în județul Constanța ! Spectacolul „Glasul Copilăriei” al Teatrului pentru copii “Ion Creangă” din București […]

V-ar putea interesa și: