Record: aproape 24.000 de gâște cu gât roșu au venit din Siberia în Dobrogea și Bărăgan

Lunile de iarnă înseamnă pentru ornitologii de la SOR și monitorizarea gâștelor cu gât roșu (Branta ruficollis). Echipele de biologi care au fost pe teren în luna ianuarie pentru recensământ au avut de înfruntat frig, ploaie și vânt. S-au întors, însă, cu vești bune!

Pentru al doilea an la rând, SOR raportează un nou record la gâștele cu gât roșu care iernează în România: aproape 24.000 de indivizi. Zonele în care au fost numărate cele mai mari concentrații de păsări au fost Bărăgan, Dobrogea litorală și Delta Dunării.

„Datorită suspendării vânătorii și în acest an la speciile migratoare, gâștele au fost extrem de liniștite, fapt ce ne-a facilitat implementarea schemei de monitorizare”, spune managerul proiectului „Life for Safe Flight” din partea SOR, Emil Todorov.

A fost înregistrată și o nouă apariție a gâștei negre (Branta bernicla) în sud-estul țării. Gâștele negre cuibăresc pe insulele și coastele arctice, preferând zonele joase de lângă țărm, din tundră. Se comportă asemenea rațelor, adesea odihnindu-se pe mare, și se hrănesc în ape puțin adânci. De asemenea, pasc pe terenuri inundate sau cu vegetație scundă. În România, această pasăre poate fi observată doar accidental.

Gâscă neagră

Un număr semnificativ de indivizi a fost înregistrat și la gârlița mare (Anser albifrons), peste 400.000. La gâsca de vară (Anser anser) au fost numărați peste 5.000 de indivizi. Ornitologii SOR au observat și cinci gârlițe mici, specie care este pe cale de dispariție, precum și 34 de gâște de semănătură.

Acțiunea de monitorizare face parte din proiectul „Life for Safe Flight” în care sunt implicate organizații din toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gâtul roșu – Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria.

Foto: Emil Todorov


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Accident pe A2. Un TIR a acroșat un autoturism oprit pe banda de urgență

joi feb. 10 , 2022
Un accident rutier a avut loc, joi seară, pe Autostrada 2, în zona Murfatlar. Un auto oprit pe banda de urgență, cu 2 adulti și 1 copil, a fost acroșat de un autocamion. Acesta a ieșit apoi în afara părții carosabile și s-a înclinat pe o parte. Șoferul autocamionului este […]

V-ar putea interesa și: