Record național: în Mangalia a plouat în două zile cât într-un an

Meteorologii au prezentat cifre actualizate despre inundațiile din județul Constanța din zilele de 30-31 august. O analiză a experților meteorologi a stabilit că este vorba despre un record absolut național, cu mult peste cel înregistrat în urmă cu 25 de ani.

Ploile care au lovit Mangalia și Vama Veche au fost favorizate de un ciclon extratropical, iar cantitatea acestora reprezintă un record absolut, au stabilit meteorologii.  

Potrivit caracterizării climatologice ANM, în zona Constanța – Mangalia au fost ploi record și furtuni puternice care au devastat litoralul și au provocat inundații .

Ploaia căzută la Mangalia a stabilit un nou record pentru cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore în țară.

Recordul precedent era de la Drobeta-Turnu Severin, stabilit acum 25 de ani, precizează experții.

La sfârșitul lunii august 2024, pe litoralul sudic, s-a produs un eveniment pluviometric ieșit din comun ca urmare a dezvoltării unui ciclon extratropical în vestul bazinului Mării Negre.

A fost favorizat de temperaturile ridicate înregistrate la suprafața apei și de izolarea unui nucleu de aer rece în altitudine, explică specialiștii ANM.

Cea mai mare valoare, respectiv 343,6 mm, s-a înregistrat la stația meteo Mangalia (jud. Constanța).

Cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 234,7 mm și s-a înregistrat tot la stația meteo Mangalia.

Astfel, a fost depășită cantitatea maximă absolută pe țară înregistrată în 24 de ore, respectiv 224,0 mm. Acest record a avut loc la Drobeta-Turnu Severin, pe 12 iulie 1999, arată analiza ANM.

La Mangalia, din totalul lunar de precipitații (343,6 mm), în numai două zile, respectiv în 30 – 31 august, s-au înregistrat 318,9 mm (circa 93% din totalul lunar).

Trebuie menționat că la Mangalia, cantitatea lunară de precipitații, medie multianuală (1991 – 2020), este de numai 31,6 mm, iar cantitatea lunară maximă absolută înregistrată anterior acestui an a fost de 159,1 mm, în anul 1947.

Cea mai mare cantitate acumulată aici într-un interval de 10 minute s-a înregistrat la sfârșitul zilei de 30 august, aceasta având valoarea de 25,3 mm.

Caracterul extrem al acestei ploi este evidențiat și de intensitatea sa maximă din acel interval, care a avut valoarea de 2,5 mm/min, corespunzătoare unei perioade de revenire de 38 de ani.

Recomandări:

După inundațiile catastrofale, IPS Teodosie se roagă pentru ploaie

Primarul din Agigea, acuzat de prefect că nu i-a răspuns la telefon în timpul inundațiilor

Izolați din cauza inundațiilor, salvați de pompieri VIDEO


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avarie pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanța - situația de la ora 09.00

joi sept. 12 , 2024
Echipele de intervenție ale RAJA care execută lucrările de remediere a avariei de pe bd. Aurel Vlaicu din municipiul Constanța, au constatat că vana de legătură de la nivelul Sursei de Apă Puț 0 nu mai era funcțională și s-a decis înlocuirea acesteia. „În această situație, suntem nevoiți să prelungim […]

V-ar putea interesa și: