Regretele unei tinere care a schimbat orașul: „Mă simt mai deprimată la Cluj decât m-am simțit vreodată în București”

O tânără a împărtășit pe rețelele de socializare experiența sa, după ce s-a mutat din București în Cluj. Deși inițial i s-a părut că viața i s-a schimbat în bine, a ajuns apoi să-și dea seama că, din multe motive, Cluj nu este ceea ce voia și că îi lipsește Bucureștiul.

Postarea sa a strâns sute de comentarii. Majoritatea i-au dat dreptate.

Iată postarea sa:

M-am mutat din București în Cluj și am învățat să apreciez mult mai mult orașul în care am crescut.

Știu că oamenii s-au săturat de această comparație, că e un subiect răsuflat și că probabil o să primesc mult hate de la clujeni pentru această postare, but here is my rant. Pentru puțin context: sunt născută și crescută în București, iar toată familia mea se află aici (de la părinți la bunici și chiar străbunici, până acum câțiva ani). Când am terminat facultatea, m-a bătut un gând să mă mut la Cluj, deoarece aveam destul de mulți prieteni și acolo și mă simțeam sufocată de București. Toate cunoștințele din Cluj îmi tot spuneau cât de „fain” e la Cluj, că Bucureștiul e un oraș murdar și neprietenos și că nu ar putea locui niciodată aici – mai pe scurt, că la Cluj sunt câinii cu covrigi în coadă. Din vizitele pe care le făcusem, mi se părea total diferit de București și m-am îndrăgostit de oraș. M-am mutat până la urmă în Cluj.

Mi-am găsit un job super ok (lucrez de acasă), mi-am făcut iubit destul de repede (el fiind motivul pentru care încă nu am părăsit orașul) și mi-am început ușor-ușor viața în Cluj.

Sunt de aproape trei ani în Cluj, iar după acești trei ani pot să spun că abia aștept să mă întorc în București. De fiecare dată când vin în vizită la ai mei, simt că reînvii. Clujul m-a făcut să mă îndrăgostesc din nou de București.

Câteva păreri după 3 ani de Cluj:

Orașul: mi-a rămas mic. Sunt o persoană căreia îi place super mult să meargă pe jos. M-am săturat să mă plimb în fiecare zi în aceleași locuri. Am învățat orașul pe de rost de la un capăt la altul. Centrul vechi îl faci în 15 minute pe jos. În București, pot face lejer 20k pași și nici măcar să nu părăsesc un sector. Simt că am făcut tot ce era de făcut în Cluj, în schimb, după 20 și ceva de ani de locuit în București, încă descopăr locuri noi.

Oamenii: inițial, mă deranja în București faptul că toată lumea se bagă în seamă cu tine. După 3 ani de Cluj, pot să zic că mi-e dor de small talk. Oamenii sunt mult mai reci, mai politicoși, dar în același timp, sunt destul de rigizi.

Mândria de clujean: mă termină. Nu am văzut niciodată în altă parte oameni mai mândri de orașul lor decât sunt clujenii. Înțeleg ideea de a aprecia orașul în care trăiești, dar asta o poți face și fără să spui cât de de căcat sunt celelalte orașe. Sunt sigură că după postarea asta o să fie comentarii de genul „avem deja destule vinituri la Cluj”, „din cauza voastră s-a stricat Clujul”, „nu te poți adapta aici, du-te acasă”, lucru care doar o să îmi întărească percepția. Da, la Cluj e altfel, dar nu neapărat în modul bun.

Evenimente: Clujul e un oraș mic. Un oraș care cere mult și oferă puțin. Există evenimente culturale, terase, dar nu pot fi comparate cu cele din București, și pe bună dreptate, când Clujul este cât 2 sectoare din București. Nu prea există lucruri de făcut în weekend. Dacă nu vreau să părăsesc orașul și să merg la pădure, pot doar ieși la terasele overpriced din centru cu servicii mediocre sau la același street food festival de e o dată la 2 luni. Deși pe cap de locuitor există mai multe terase în Cluj, nu prea se simte. Nu prea există expoziții, târguri, etc., iar cele care există sunt pe bani, comparativ cu București, unde poți găsi foarte multe activități fără să scoți $$ din buzunar.

Lipsa spațiilor verzi: foarte puține parcuri, comparativ cu București. În afara de Parcul Central, Cetățuia care mai are puțin și pica și Grădina Botanică, nu prea există parcuri amenajate unde te poți plimba mai mult de 10 minute (Parcul Pădurea Clujenilor nici nu se pune, că ala nu e parc…). Pe lângă asta, în Cluj nu există umbră aproape deloc, cel puțin în centru. Deși la București e mult mai cald vara, măcar există copaci.

Faptul că în afara de centru nu e nimic de făcut. Majoritatea cartierelor sunt cartiere-dormitor. În afara de Mărăști și Mănăștur, unde mai găsești câte o shaormerie, un restaurant sau un second-hand, celelalte cartiere abia au câte un Profi și un Mega Image.

Prețuri: nu mai am nimic de zis despre asta, pentru că deja e plin la știri despre prețurile din Cluj. Trăind aici o perioadă, ajunsese normal să mi se pară că un apartament de 50 mp să coste 150k euro (apartament pe care nici cu credit pe 30 de ani nu mi l-aș permite). Șoc și groază când m-am uitat la prețurile apartamentelor din București și am văzut că lucrurile nu stau chiar așa și că, în medie, la București sunt mai ieftine cu 1000€/mp. Da, poate nu sunt în zone așa bune, dar măcar nu trebuie să stai toată viața în chirie sau să te muți în Florești. Mi se pare și mai halucinant faptul că am văzut multe comentarii pe Facebook de la clujeni, la diferite postări despre imobiliare, unde sunt mândri că piața imobiliară e așa scumpă în Cluj. Observ cât de tare se chinuie unii dintre prietenii mei să supraviețuiască de la o zi la alta și mă întreb dacă chiar merită să trăiești aici. Își plătesc jumătate din salariu pe chirii și ies o dată pe lună în oraș, pentru că fiecare bănuț pe care îl câștigă e bine calculat.

Există și multe beneficii pe care Clujul le are, comparativ cu Bucureștiul, cum ar fi faptul că e curat, nu cad clădirile pe tine, nu sunt atâtea gropi în asfalt sau boschetari, dar astea cred că se datorează și faptului că e mult mai ușor să întreții un oraș de mărimea Clujului decât unul ca Bucureștiul. În același timp, infrastructura Clujului lasă de dorit, aeroportul din Cluj nu prea are destinații, iar în ultimul an vreo 8 din ele au fost scoase de tot. Dacă nu ești IT-ist sau ai firmă ta, nu prea o duci bine.

Bucureștiul s-a dezvoltat destul de mult de când am plecat eu și abia aștept să mă întorc pe plaiuri natale. Pot să spun că mă simt mai deprimată la Cluj decât m-am simțit vreodată în București. În București am simțit doar nervi, din cauza haosului, a oamenilor din trafic sau a mizeriei. Înțeleg că, dacă te muți dintr-un oraș mai mic în Cluj, poate părea wow sau dacă îți dorești o viață mai liniștită decât ceea ce oferă capitala, dar nu cred că a fost cazul meu și mi-am dat seama destul de târziu de ce mă simt atât de lipsită de viață.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

57 comentarii la “Regretele unei tinere care a schimbat orașul: „Mă simt mai deprimată la Cluj decât m-am simțit vreodată în București”

  1. Sant clujean de 60 ani și pot spune ca tot ce s-a spus este suta la suta adevărat in privinta Clujului! Cat despre Bucuresti nu stiu ce sa zic…

    1. ce gandire de trib la unii.. nu are importanta unde alegi sa traiesti, alegerea este subiectiva si te reprezinta, il priveste pe fiecare in parte si fiecare are dreptul sa isi exprime opinia civilizat fara sa jigneasca iar ceilalti sa citeasca si sa isi pastreze opiniile personale si subiective daca simt ca e prea greu sa traiesca in civilizatie

  2. Ai dreptate să îți pară rău ca ai plecat din București, in Cluj nu prea ai ce face e un oraș plictisitor și oamenii sunt un pic înapoiați în gândire am avut fata la facultate acolo și știu cum e prețurile sunt uriașe la chirii locuri de muncă sunt și nu prea așa ca ar trebui să te gândești că poate ar trebui să pleci de acolo până nu devii depresivă.

    1. Retardulee!! Oameni inapoiati in gandire fa?? Va uitati in gura unei handicapate!
      Vai,ce ghinion pe ea…
      Bai bolovanior, cautati in cluj oameni ce merg pe drum in talpile goale. Ca in bucuresti e plin.
      Retarzi

      1. După cum ai răspuns, în mod sigur nu-i va părea rău încă o dată, să plece din Cluj…
        Apropo, așa „arată” clujenii acum ????? Ești bolnav omule… odată, Clujul avea oameni de cinste!! Nu e cazul tău

        1. Nasol rău la Cluj, sincer, doar anturaje cu droguri în care intri foarte ușor și iesi foarte greu…

      2. Răspunsul tău confirmă tot. Tonul, formularea, cuvintele folosite. Oamenii au capacitatea de a schimba păreri contrarii și de a le discuta cu politețe și înțelegere

      3. Bai, handicapatule, iti raspunde un bucurestean get beget. Asadar, idiotule (iti vorbesc in felul tau), am ajuns si eu la Cluj (pentru prima data) in ianuarie 2023, si pot spune ca aveti un oras foarte frumos (ma refer la centru), insa fata are dreptate cand spune ca oamenii sunt destul de reci (retardatule, desigur, in comparatie cu cei din Bucuresti) sau ca terasele si localurile din centru ofera un meniu destul de slabut fata de ceea ce ar putea. Am apreciat, imbecilule, exact cum a subliniat si domnisoara, faptul ca aveti cladiri superbe (renovate), precum si faptul ca este foarte curat. Despre restul nu pot comenta, pentru ca nu cunosc. Asadar, poponarule, incearca sa vorbesti frumos, pentru ca fata nu are nicio vina, alta decat ca si-a spus, civilizat, parerea!

    2. Clujenii înapoiați în gândire? Lol.
      Sunt oameni mai civilizați și mai normali, vrei sa spui.
      Eu am crescut în București, stau în Cluj de mult timp. Nu ma simt aici acasă, dar… după o pauza de câțiva ani de București (am preferat Europa decât Buc.), am fost în șoc și groaza când am aterizat câteva zile „acasă”. Bucureștiul e frumos și înverzit (Clujul e dinamitat de diliBoc), dar oamenii… mi-e frica sa merg pe strada. Na, m-am obișnuit sa fie totul normal, a la Cluj. Sigur, nu recomand mutatul la Cluj din Buc, doar dacă aveți copii mici și vreți sa crească ceva mai normal și civilizat. În rest, stați acolo, veniți la rude/prieteni.

      1. Haide-ți fraților la..Oradea..!
        E peste Cluj și București.
        E curat,liniște,oameni civilizați,comunicativi și nimeni nu se grăbește niciunde.
        Știu,sunt subiectiv..
        Munții Apuseni,la 45 min.de mers cu mașina,Băile Felix,la 10min.,Budapesta la 4h,se poate și-n 3,5,Viena la 5,5,Beograd la 4,etc
        Hai că v-am făcut harta..🤣🤣🤣
        Cum să te plictisești?
        Pe jos și desculț,nu prea merge nimeni la noi!

        Obs.
        Niște prieteni(din Constanța) mi-au zis că au crezut că sunt în Italia..🤣🤣🤣
        Le-am zis ironic că,eu când am fost la Florența m-am simțit ca acasă la Oradea…și nu le-am zis asta italienilor.😂

      1. Preturile din Cluj sunt crescute din cauza celor ca tine care vin din toată tara și plătesc oricât doar sa, stea în Cluj. Dacă la vânzarea unui apartament în Cluj primești mai mult decit ceri, în restul țării e invers. Întoarcere și are să-ți fie for de Cluj. Vorba aia cu iarba din curte vecinului.

  3. Tot ceea ce ai descris este 100% real și se aplică oricărui oraș din România in comparație cu mult blamata capitală plină de mitici (cum le gâdilă urechile unor ardeleni să spună; deh, strugurii sunt acri))…). Născută, crescută în București ca și tine, viata m-a dus după soț la Tg. Jiu unde am experimentat aceleasi trăiri ca și tine. E normal când treci de la mare la mic, de la tumult la plictiseală, nimeni nu e de condamnat că nu se poate adapta la mai puțin. Dar, ceea ce am constatat de-a lungul vremii umblând prin țară este aceasta frustrare a românilor din afara zonei Bucureștilor care se verbalizează prin a ponegri și a jigni bucureștenii. Pentru multi totul e de „că..t” în București, de la oameni la orice, dar nu înțeleg atunci ce ii atrage aici. Să spunem că banii, oportunitățile, joburile, dar dacă ar fi atât de „nasol” nu ar putea rămâne, nu s-ar putea căsători cu „miticii” ăștia. Aceeași percepție și în Banat, poate mai soft în Moldova și Dobrogea. Ca o concluzie, căci sunt multe de spus pe această temă, arată cine ești tu, cel f. civilizat și bine crescut prin comportamentul tău, prin dragoste față de oameni și nu împroșca noroi pe frații tăi români, de oriunde ar fi. Nu uitați că nu demult aceștia au trecut Carpații să vă elibereze din robie, pe voi, frații ! Bucureștenii au demonstrat fapte, v-au primit întotdeauna pe toți cu dragoste și v-au tratat de la egal la egal, majoritatea ati și rămas aici și din acest motiv (oamenii) de oriunde ati fi venit. Restul….sunt vorbe. Doamne ajută tuturor !

    1. ” Bucurestenii au demonstrat fapte, v – au primit intotdeauna pe toti cu dragoste……”
      Da, cu mare dragoste, acolo am fost furat de țigani, cand am ajuns la aeroport din Spania, si cand am schimbat ceva valută undeva prin centru Bucurestiului.
      E ușor să te dai mare ca bucurestean când in cei 34 de ani de la Revolutie 67 % din investitiile străine din Romania au mers in București.
      Asta este o discriminare totală , care iti intoarce stomacul pe dos., față de poporul României.
      Da asta nu este ceva nou. In 1848 când ardelenii luptau sub conducerea lui Avram Iancu pentru eliberarea de sub jugul unguresc, Avram Iancu a primit vizita unor mitici de la Bucuresti, care l – au încurajat…… cu vorbe.
      Voi ăștia din sud santeti buni la vorbe. De asta avem o clasă politică atâta de gretoasă.
      Păreți a fi altceva decât români.

  4. Am copilărit în Cluj.
    Clujul de acum 50-55 de ani a dispărut.
    Veneam în vacante la sora bunicii și stăteam aproape toată vara.
    Era sper ok. Nu ma plictiseam.
    Pot spune ca eram îndrăgostită de oras.
    Anul acesta am revenit la Clij după o absenta de 40 de ani.
    Am fost socata.
    Oamenii mi s-au părut triști, deprimați. S-a construit haotic și fără cap.
    Orașul si-a pierdut efectiv din farmec. Nu mai vorbesc de trafic, de mulțimea de masini cate practic te sufoca.
    Când am plecat, m-am simțit ușurată. Nu mi s-a părut a fi un oraș calm, primitor asa cum era odată.

  5. O tanara plina de ifose care de fapt e imaginara, creata de unii pentru a face senzatie. Eu sunt bucurestean, poate ar fi bine sa ne spuna mai exact unde a locuit in Bucuresti, poate asa se explica multe. Eu unul nu as pleca din Bucuresti si nici nu imi pasa ce parere au altii despre Bucuresti….

    1. Nu ati stat in Cluj ; dupa nici un an, cu siguranta veti fugi in blamatul Bucuresti ; am trait o experienta asematoare ; acum sunt foarte fericita in Bucuresti ☺️

  6. Și eu sunt tot din București. Născută și crescuta. Am plecat acum 12 ani din țară și am trăit în vreo 3 țări și nenumărate orașe. Nimic nu se compara cu Bucureștiul. Sunt multe motive însă principalul este pentru ca Bucureștiul este orașul care și-a lăsat cea mai mare amprenta pentru ca acolo am crescut. De curând am fost acasă și bucuria de a vedea Oborul, piața și biserica Sf Dumitru nu o pot deschide în cuvinte. Am luat 21 și am ajuns în centru în maxim 20 de minute. A fost de vis. Da, sunt multe probleme dar dacă este obișnuit cu asa ceva nu ți se pare atât de aiurea. Asa cum a spus și autoarea,orasul este atât de mare încât ai mereu ce sa faci. Plus ca dacă ești din București, acolo ai toată familia și prietenii.
    Eu consider ca în general capitalele tarilor sunt cele mai ofertant din punct de vedere cultural și economic. De asta foarte mulți se muta de peste tot. Nu am avut ocazia sa ma mut în alta capitala de țară dar dacă as fi fost sa aleg orice dinafara de București, as alege Londra sau Paris,fix în răcească ordine. Și da știu, mulți o sa sară sa zică, vai ce murdare și pline de etc sunt. Ei bine, fiecare are dreptul la propria opinie.
    Am fost și în Cluj de câteva ori și nu as da Bucureștiul pe Cluj în nici într-un caz.

  7. Bucurestiul pe harta e inconurat de judete in care minoritatea roma analfabeta e intrun numar mare ,desigur acesti imigtanti needucati au emigrat catre capitala incercand pein tot felul de scurtaturi ce nu sunt ce tot neamul lor a fost. Altii prefera doar sa aduca haosul in care au trait in noua lor locatie. La fel cel mai important este sa se combine cu indiviezi care nu usnt din clasa lor pentru ca isi dor3sc foarte mult sa scape de uratenia si genele proate. Daca ne uitsm in marea masa a bucuresrilro majoritatea sunt extrem de mici, diformi , urati si mici. Bucuresti si uite asa , orasul capitala e format mai mutl din suma oamenilor si metehnelor din jurul si proximitatea orasului. Conform teoriei sistemelor un sistem nu poate trece de la o stare la alta decat printro stare de tranzitie deci in principiu bucale nu poate fii wow din csuza zonele de proximitata si daca ne uitam la județele din jur e chiu si jale, casele cultura si oamenii care ocupa locul. Un fel de gunoi ramas de la civilizațiile care au citropit, taxat sau invadat. Masa de lucru, sclavi legati de glie. Unde sunt bani castigati cisntitt, unde e prosperitate intodeauan vei vedea si femei frumoase ceea ce in bucuresti pe metru patrat cam lispesc.,

    1. Se pare că ai folosit google translator, după cum ai scris textul,deci, probabil ești lipsă din peisajul Bucureștean, așa că nu știi ce scrii.

    2. Ești plecat de acasă cu capul..sunt nici etc în Cluj sunt de 2 m ..dute și plimba Ursu.. nu sunt bucureștean dar Bucureștiul e mult mult peste Budapesta lui Orban..Cluju e cu nasu pe sus suntem ardeleni asa un fel de romani ce plângem după Hu….ca defapt asta zice și Ungurimea din Ro sunt ardeleni..

  8. Eu sunt constănțean plecat de peste 20 ani la Brașov, care mi se pare unul din cele mai educate și echilibrate orașe din România. Nu este nici scump precum Cluj-Napoca, nici isteric ca București, nu este ieftin precum Iași (care a cunoscut o dezvoltare puternică și e unul din orașele de top )dar nici sărac dar cu potențial cum este Constanța, care e plin de oameni săraci, triști și necăjiți, deși potențialul orașului este enorm . Nu mă contraziceți în ce privește Constanța, în anii 90 a decăzut destul de mult. De unde în anii 80 era vesel chiar dacă ploua și era înnorat, acum și vara în plin sezon e trist. Deoarece, e plin de toți cocalarii, prețurile sunt mari, salariile din Constanța sunt mici, iar populația orașului îmbătrânește semnificativ. Nu este oraș „hub”, cum sunt Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, Timișoara, Craiova, Oradea. Deși oraș la marea Neagră, nu se mai remarcă prin nimic, nici măcar prin turism. Mie îmi pare rău dar vin periodic la părinți și mi se pare din ce în ce mai trist.
    Revenind la Cluj-Napoca, este un oraș prea scump la tot, am fost cu mașina, am avut nevoie să opresc undeva, prețurile enorme la parcare. Am stat la un hotel în periferie, unde avea parcare proprie. Am fost în oraș cu un autobuz vai de el care fumega ca o raba, iar în oraș totul este parcă din plastic, mi-a dat senzația de un fel de dictatură a lui Boc. Betoane și fiare în exces, spațiu verde puțin, prețurile foarte mari, iar populația nu pare foarte fericită. Eu nu aș schimba Brașovul pe Cluj nici să mă tai. Cât de dragă îmi este Constanța,
    aici mi-e casa părintească, nu mă pot întoarce, nu mi-ar oferi oportunitățile din Brașov. Aici în Brașov am distracții, am munte în jur cât vreau, aer curat, deși betoane sunt și pe aici, dar muntele compensează. Sora mea este în Iași, iarăși un oraș frumos, prețuri bune, deși mai sunt unele chestii de îndreptat.

  9. Ce este important de subliniat este ca aceasta este parerea unei tinere ne-casatorită şi fără copii. Big-city life este, într-adevăr mult mai atragatoare pentru cam oricine in această ipostază. O data ce înființezi o familie însă începi sa descoperi adevăratele valori a unui oraș și nu știi cum sa scapi din București mai repede.

    1. O tânără necăsătorită care și-a „făcut” un iubit. Deci, cam așa se întâmplă: te duci la un atelier de iubiți și-ti faci unul, dacă n-ai

  10. Trebuia să iei în calcul toate avantajele și dezavantajele! În general, tinerilor le place să se distreze,în capitală sunt mai multe oportunități, orașul este mare și dacă acolo te-ai născut și ai crescut, este mai greu să-ți placă în altă parte! Eu m-aș muta mâine la Cluj, acolo m-am născut dar am crescut și locuiesc în București!

  11. Precum au venit, așa se vor și duce. Pe pustii! 😂 Nu as vrea să fiu prea aspru cu madama, dar sunt convins că ea se va plictisi peste tot. Cale bătută!

  12. Bucureștiul are farmecul lui și dacă ai locuit aici, indiferent dacă te-ai născut aici, sau ai venit din oricare oraș din România, nu mai poți pleca, sau dacă pleci, îți va părea rău și mereu îți vei dori să te întorci.

    1. Adevărat! Eu sunt născută in Turda,deci ardeleanca dar am locuit 40 de ani in Bucuresti. De 8 ani m-am mutat din nou in Ardeal într-un oraș linistit,in care am crescut,am învățat si in care am multe rude. DAR !!!! Imi este dor de București in fiecare zi,de prietenii de acolo de oamenii de acolo care iti raspund la salut sau te salută primii…sunt multe de spus,dar,indiferent daca ne place sau nu un oraș important este sa ne bucurăm de fiecare zi !

  13. Sunt oltean și amnlocuit și la București și la Cluj, tot ce a spus fata este adevărat și eu unul prefer Bucureștiul de aceea am rămas în capitală. După 10 ani de Ardeal pot spune că prețurile nejustificate pt ce oferă Clujul sunt un cumul de factori…un oraș umflat artificial, de exemplu Iașul monse pare mult peste Cluj și nu-l umflă nimeni. Cât despre clujeni într-adevăr se observă o înapoiere de gândire probabil de vreo 15 ani față de bucureșteni impreună cu o infatuare și a unei superiorități total nejustificate a ardelenilor fată de ceilalți români…Și la Cluj e plin de țigani români și unguri și acolo se fură că peste tot…deci nu e cu nimic mai special față de celelalte orașe ale țării…bineințeles de talia lui…adică Cinstanța, Iași, poate Timișoara

  14. Corect. Nici eu nu las București pt un orășel cum e Cluj. Poate Brașov măcar e mai aproape. Am tot ce vreau in București .. de ce sa ma mut.

  15. Dragă mea, eu te înțeleg că duci dorul Bucureștiului e normal e orașul tău natal și cum ai spus tu toată familia ți-e acolo nimeni nu te poate contrazice, dar că bați centrul Clujului in 15 min. și că în cartierele orașului nu au mai nimic asta e prea mult spus, aproape toate cartierele au bază sportivă si mult mai multe magazine decât un amărât de Mega Image. Pe malul Someșului avem și plajă amenajată de exemplu și în afara Clujului nu este doar pădure sunt f multe locații, în funcție de ce ai chef să faci . Prețurile apartamentelor nu ar trebui să te mire, Bucureștiul e mai scump decât Clujul. Eu sunt clujeancă 💯 și nu e frumos să vb așa urat despre un oraș pe care nici nu-l cunoști , in aproape 3 ani de când ești aici. Poate ar trebui să mai stai încă 3 ani și să mai schimbi și traseele pe care te plimbi că să vezi și alte lucruri. Sau te poți muta înapoi e alegerea te. Mult succes.

  16. Fiecare cu gustul lui ..Unii prefera asta alții alta Clujean de 65 de ani și nu mă plâng căci sunt mulțumit

  17. Sincer,eu nu as mai sta pe gânduri. As plecaaaaa cât mai repede.Poate asa,ar redeveni Clujul „nepopulat” de nemulțumiții care au venit aici,nu știu de ce,sau ma rog,din diverse motive.Asa s a aglomerat și a devenit „neplacut” pentru cei care au plecat de la ei de acasă. Asa ca,cu tot respectul, cui nu i place …către casă!!!

    1. Pana la 1918 in orasul Cluj nu erau nici 10 000 de romani (cam 12% din populatie). Deci in mare mai toata lumea e “vinitura” la Cluj si aproape niciun Clujean nu are vita mai lunga de 100 de ani acolo.

  18. Din partea unui clujean ce-o văzut lumea chiar aci, în Cluuj – da, cu doi de „u”, că așa spunem noi, localnicii, nu ca ăia ce vin de departe și-i stâlcesc numele spunându-i „Cluji” … mama lor de…
    Deci, din partea mea spre tăte urechile ce tră s-auză: bă, nu-ți place la noi, meri acasă-n… localitatea ta și lasă-ne-n amaru nost să ne trăim viața plictisitoare de clujean, că nouă ne place-aici! Țălej???

    1. Mai întâi învață românește. Lasă accentul ala bozgoresc „de Cluj”. Oricum orașul tău nu are nici o perspectiva de dezvoltare între dealurile alea și nu o sa ajungă în veci Bucureștiul din urma. E bine ca ești Clujan și stai acolo și sper ca nu o sa ajungi în București.

      1. Doamne ,cât hate gratuit !Ce frustrați sunt unii!Da,Clujul ca oricare oras are plusuri și minusuri ,dar sa critici un oraș și oamenii atat de mult ,e trust și urat!Nimeni nu tine cu forța aici pe aceste venituri și chiar ne ar fi mai bn dacă ar pleca cât mai mulți de unde au venit !Clujul s a supra aglomerat și asta pt ca se multă într una câte un fomist aici !Dacă nu ar mai asa cerere pt locuințe, nici preturile nu ar fi asa mari !Deci ,marș acasă, în orașul vostru prea iubit și lăsați ne pe noi în pace !

    2. Clujul pana la 1918 nu avea nici 10 000 de romani! Intr-un sens mai toata lumea ar trebui sa se considere vinitura in Cluj. Cat despre frazele de tip “La noi, la Cluuj ….” deja sunt ridiculizate in tot restul tarii la fel ca toata atutidinea de superioritate nejustificata pe care Clujenii o au! Si Clujul e un oras cu unde nu poti merge pe trotuar de masini parcate neregulamentar! Si in Cluj e trafic haotic si sunt soferi necivilizati! Si in Cluj se construieste fara cap si te miri cum poate da primaria asemenea autorizatii de constructie! Traiesc in de Praga 20 de ani – un oras bijuterie si nici praghezii nu au o atitudine de superioritate cum o au unii clujeni! Pot vedea insa si in Ardeal ca si in Cehia ruinele exceptionalismului Central European/Austro Ungar ceea ce mi se pare ultra amuzant pentru ca toti romanii in Mittel Europa erau si sunt desconsiderati!

  19. Dar la ce-ți folosește ție un oraș foarte mare, ce să faci cu el, să te plimbi pe străzi, faci trotuarul cumva? Normal că bucureștenii nu se pot adapta la civilizație.

  20. Bucureștiul are ceva mirific, toți cei ce vin aici, aici rămân, absolut toți se îndrăgostesc de oraș. Doar cei ce nu-și permit să trăiască în București vorbesc de rău orașul acesta minunat, ei sunt precum vulpea care nu ajunge la struguri, sunt invidioși pe bucureșteni.

  21. Am fost la București într-o dimineață. Plecasem noaptea și am ajuns dimineață pe la 6°°. Am oprit și coborât din autoturism pe Bulevardul Păcii nr 102- 104. Am inhalat un miros greu, gros, sufocant. Apoi am fost izbită de ținută neglijență a persoanelor de pe strada și de manifestarea vulgară a femeilor care se strigau și strigau de pe o parte a bulevardului ,,-Fă Aglaio…”
    Eu învățăm să ma îmbrac asortat , să vorbesc încet, rar spre a fi înțeleasă, să mă comport discret.
    Aveam 13 ani am fost șocată și unchiul la care am mers m-a dus seara la Opera Romăna pt a-mi schimba impresia.
    Nu am simțit nevoia de a mai merge la București nici o dată.
    Dar Bucureștiul este un oraș românesc și nu mi-aș permite să îl denigrez .Fiecare om sau loc este unic , toți suntem într-un fel.
    .

  22. Da , ii dau dreptate . Dupa anii petrecuți în București printre gunoaie , printre mirosurile trimise de cei din Sinești , printre gazele de eșapament , printre mașinile care fac 5 ore de la un capăt la altul al orașului acum îi vine greu sa se obișnuiască cu ,, normalitatea ” Fata nu tu nu știi ce vrei !!!

  23. De ce o asemenea aversitate?
    De ce vă aroganți un statut de stăpân, disprețuindu-vă semenii?

  24. Bună ziua…Mă mir că articolul a fost publicat…adeseori tot ce se scrie negativ despre Cluj e șters (mai ales dacă se menționează numele măriei sale,primarul)
    Da fata dragă, așa este Clujul.Nimic din ce ai scris nu iasă din adevăr.E un oraș cosmetizat care prin mass-media a devenit cică de 5 stele…Noi, ăștia care trăim de o viață aici suportăm prețurile nesimțite în imobiliare dar mai ales prețurile nejustificate din magazine,traficul pe străzi (azi existente, mâine posibil inchise)etc etc
    Și atunci, în condițiile date,cum să nu devi rece?Nu toți oamenii din Cluj sunt cu bani și au locuri de muncă bune…Vai de curul nostru…Nimeni nu vorbește de partea nevăzută a Clujului,de sărăcia anumitor zone în care nici mijloacele de transport în comun nu își respectă orarul.
    Nu e ușor să fi clujean.Daca nu ști și nu vrei să faci speculă (cu ce o fi), dacă trăiești din pensie sau pe un salar minim,vai și amar de tine.
    Da,e un oraș frumos,cochet duminica la plimbare…dar luni dimineață devine aproape un coșmar.E orașul meu și îl iubesc.Pentru că nu am ce face,unde fugi…un oraș cu străzi smart în care dacă plouă totul e dat peste cap…
    Asta-i Clujul.Aparente.
    O zi frumoasă tuturor

  25. Orasele noastre – Bucurestiul, in primul rand Capitala- dar si celelalte: Cluj, Timisoara ,Iasi, Brasov, Constanta plus restul….sunt expresia si ne reprezinta toate, fiecare in felul sau, prin nivelul nostru de ecucatie si civilizatie …sau lipsa acestora. Spre deosebire de alte natii mai infipte, din Occident, noi am avansat- din considerente istorice- si inca avansam mai incet in aceste doua directii, de o importanta vitala pentru a face din orice oras un loc placut unde sa ne traim singura viata pe care o avem. O spune un om care a venit in Bucuresti in 1958, la Universitate si a avut prilejul/norocul sa traiasca ani buni si prin Paris, Bruxelles, Geneva, New York, de unde am desprins concluzia de la inceputul acestor randuri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

România depășește toate așteptările și devine cel mai mare producător de gaze naturale din Europa

sâm oct. 26 , 2024
România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, conform unui raport al Comisiei Europene. Potrivit datelor oficiale, România a produs 2,3 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru din 2024, fiind urmată de Olanda cu 2,2 miliarde. Germania este la mare distanță, cu 0,9 […]
exploatare gaze

V-ar putea interesa și: