Reguli pentru măsurarea temperaturii și purtarea măștii în timpul stării de alertă

Ordinul privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi privind spălarea mâinilor, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial.

În Constanța se aplică măsura verificării temperaturii la intrarea în instituții. În imagine, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii exemplifică procedura, la intrarea în Delfinariu

Ordinul privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi privind spălarea mâinilor, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial.

În ceea ce priveşte triajul epidemiologic, acesta nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal şi constă în măsurarea temperaturii cu termometru noncontact, iar temperatura nu trebuie să depăşească valoarea de 37,3 grade Celsius, căreia i se poate adăuga marja de eroare prevăzută de prospectul dispozitivului. Dacă temperatura este mai mare, se va face o nouă măsurare după 2-5 minute. Dacă temperatura este în continuare peste 37,3 grade Celsius asociată şi cu simptome respiratorii, persoana respectivă este trimisă la medicul de familie. Acesta poate recomanda testarea dacă pacientul se încadrează în definiţia de caz pentru suspecţii de COVID-19.

Conform ordinului, ”pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în aenxa” care face parte din ordin.

De asemenea,pe durata stării de alertă, se instituie „obligativitatea instituțiilor publice, operatorilor economici şi profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor”.

Ordinul are şi o anexă cu instrucţiuni generale privind măsurile de igienă, care conţine situaţiile exceptate de la purtarea măştii.

Masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

În funcţie de evaluarea riscului, făcută de medicul de medicina muncii, pot exista unele excepţii: angajatul este singur în birou, persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută), prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei. vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane. Masca nu este obligatorie nici pentru copiii cu vârsta sub 5 ani.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ramazan în vreme de coronavirus. Mesajul președintelui Uniunii Democrate Turce din România

sâm mai 23 , 2020
Președintele Uniunii Democrate Turce din România, Fedbi Osman, a transmis un mesaj cu cu prilejul Sărbătorii Ramazan. Iată ce spune: „Anul acesta, am traversat împreună, în condiții speciale, perioada postului din luna sfântă a calendarului islamic, Ramazan, care a început în data de 24 aprilie, când România se afla în […]
Osman Fedbi

V-ar putea interesa și: