Pasiunea pentru modă a parcurs toate etapele umanităţii, ieşind la rampă cu creionări mai mult sau mai puţin impunătoare ale tendinţelor care au marcat fiecare perioadă. Iniţial, tendinţele modei au fost un ecou al bogăţiei şi puterii. Însă, în ascensiunea ei, de-a lungul vremii moda a luat în consideraţie mai multe aspecte, ajungând astăzi ca oamenii aparţinând tuturor categoriilor sociale, să folosească moda ca pe o formă de exprimare.
Toate mişcările şi revoluţiile politice şi sociale şi-au pus amprenta asura modei, timpul purtându-ne prin pagini impresionante dictate de moda Egiptului Antic, moda Renaşterii, moda victoriană, moda anilor 20 sau 80, până la moda de astăzi, despre care un fashion blog ne poate oferi foarte multe date.
Ce sunt regulile modei şi care este rolul unui fashion blog?
Termenul modă reprezintă o deprindere colectivă prin care se recomandă purtarea anumitor piese vestimentare şi accesorii, într-un anumit context şi într-o anumită perioadă. Rapiditatea cu care se schimbă moda este uimitoare, astfel că s-a considerat necesară o catalogare şi o stratificare a tendinţelor care caracterizează o perioadă.
Astfel a luat naştere sintagma regulile modei, sarcina de a le crea şi promova revenind creatorilor şi design-erilor vestimentari, pe baza unor criterii specifice. Existenţa unui fashion blog îşi demonstrează utilitatea şi necesitatea, tocmai prin faptul că participă activ la transmiterea regulilor de modă pe care specialiştii le emit în fiecare an şi pentru fiecare sezon. Astfel, regulile modei au rolul de a ghida alegerile colective vis-a-vis de vestimentaţie, încălţăminte şi accesorizare, luând în calcul, croielile, texturile, culorile şi formele. Regulile de modă ghidează în conceperea unor combinaţii echilibrate, localizează vestimentaţia potrivită fiecărui cadru, stabileşte dress-code-uri, depistează must-have-ul sezonului şi decid culorile perioadei.
Cum te foloseşti de regulile de modă
Evident, modul în care te îmbraci este un ecou al personalităţii tale, este felul în care tu alegi să comunici cu mediile în care trăieşti. Atunci când îţi creezi un outfit, trebuie să ţii cont de câteva aspecte. Este indicat ca vestimentaţia să îţi ofere confort, să fie potrivită cadrului, dar şi să te ajute să-ţi scoţi în evidenţă părţile cele mai valoroase sau pe cele pe care doreşti să le expui. Regulile de modă îţi vin în ajutor, ghidându-te astfel încât alegerile tale să se limiteze în recomandările acestora, respectiv să-ţi creezi ţinuta din piesele aflate în tendinţe.
Regulile modei te ajută să eviţi greşelile cromatice, nepotrivirile dintre piese sau monotonia acestora, te ghidează pentru a te încadra într-un dress code, însă îţi permit şi să îţi pui amprenta personală asupra look-ului tău.
Când încalci regulile modei?
Regulile modei pot fi încălcate sau ignorate, ori de câte ori consideri că nu te avantajează sau nu răspund preferinţelor tale. Nu este obligatoriu să respecţi toate recomandările, însă din varietatea de aspecte abordate de modă, cu siguranţă poţi găsi latura care te avantajează şi pe tine. Atunci când decizi dacă vei respecta sau nu regulile modei, trebuie să iei în calcul parametrii tăi personali, respectiv, statura, silueta, vârsta, statutul social, domeniul de activitate. Dacă eşti o persoană matură şi intri în contact cu un mediu formal, este posibil să nu doreşti să îţi concepi ţinute destinate tinerilor, aşa cum foarte tânăr fiind, vei evita hainele sofisticate şi elegante, indiferent dacă sunt recomandate de noile tendinţe.
De asemenea, vei evita cromatica nepotrivită tenului şi nuanţei părului, indiferent cât de mult o susţin specialiştii în modă. Nu vei purta o geantă mare şi asimetrică, dacă statura ta este mică, iar silueta foarte generoasă, chiar dacă acest model este vedeta accesorizării. Îţi vei ghida atenţia şi interesul către palierul potrivit profilului tău, urmând să decizi ce ţi se potriveşte cel mai bine şi ce reguli de modă vei respecta.