Reprezentanții firmelor din România ar putea fi obligați să urmeze „cursuri de competență”, iar firmele să plătească o taxă pentru promovare

Legea este susținută puternic de președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban. Foto: Cristian Hagi

O iniţiativă legislativă a unor politicieni prevede că reprezentantul legal al firmei va fi obligat să obţină un „certificat de competenţă” şi să dovedească absolvirea unui curs de instruire în domeniul administrării sau managementului afacerilor. Adică cei care conduc în prezent firme nu o vor mai putea face dacă nu plătesc pentru un curs de calificare.

Legea prevede și că toate firmele din România trebuie să plătească, anual, o nouă taxă cuprinsă între 10 şi 100 de euro către Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat de mai mulţi parlamentari din coliaţia guvernamentală.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre taxa pe care firmele ar urma să o plătească pentru promovare, că ar ajunge la „420.000 sau 430.000 de euro, pe Cameră de comerţ judeţeană” şi doar 1.761 de firme la nivel naţional vor plăti 100 de euro, suma maximă. Considerăm că e o o sumă suficientă pentru promovarea judeţului respectiv, fie că producem broşuri, materiale de presă, unelte pentru promovarea mediului de business din fiecare judeţ”, a mai spus el.

Mihai Daraban, preşedintele CCIR a declarat că nu este vorba despre o taxă, ci „o contribuţie solidară a tot mediului de afaceri, în contextul nevoii promovării mediului de afaceri, a potenţialului României şi încurajarea exportului românesc.

„Când vorbiţi de 100 de euro s-ar putea să se sperie multe firme”, a spus Daraban, arâtând că doar 1.761 de firme la nivel naţional vor plăti 100 de euro, şi este vorba despre o contribuţie anuală, care merge de la 10 la 20 de euro.

„Avem nevoie mare de promovare, pentru a aduce  capacităţi de producţie în România. (..) Nu facem nimic pentru ca producţia să se ducă spre consumatori, conform acestei legi, se alocă acest buget fiecărei Camere de comerţ judeţene. Noi am estimat că pe o împărţeală echitabilă am ieşi la 420.000 sau 430.000 de euro, pe Cameră de comerţ judeţeană, împărţirea făcându-se în mod egal. Considerăm o sumă suficientă pentru promovarea judeţului respectiv, fie că producem broşuri, materiale de presă, unelte pentru promovarea mediului de business din fiecare judeţ”, a spus el. 

Preşedintele CCIR le-a răspuns celor care au criticat această taxă.

„I-aş ruga pe cei care ne contestă, înainte de a ne ataca pe noi să studieze legislaţia din Franţa, Germania, Austria, Italia, Ungaria (..)  şi după aceea să reluăm dialogul, sunt modele pur occidentale. Să nu credeţi că ne-a luminat cineva, am văzut vreo divinitate care ne-a spus să venim cu asemenea lege. Noi considerăm că sistemul cameral din România trebuie să intre în linie cu celebra sintagmă: <<Vrem o ţară ca afară>>”, a spus Daraban, precizând că noi avem cel mai subfinanţat sistem cameral din UE.

Pe vremea când era președinte al CCINA Constanța, Mihai Daraban a respins vehement taxele speciale impuse de Radu Mazăre agenților economici (precum cea de liniște).

Reacția ministrului

Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre taxa pe care companiile ar trebui să o plătească camerelor de comerţ judeţene, că trebuie să analizăm foarte clar care sunt serviciile pe care Camera de comerţ le oferă, pentru că în acest moment companiile au destule probleme. În plus, spune ministrul, un astfel de demers trebuie făcut cu acordul acelor companii, nu are cum să fie obligatoriu.

„Eu consider căfiecare cetăţean şi fiecare ocmpanie, prin asocierea în diverse grupuri de lucru sau organizaţii, plăteşte o anumită taxă sau contribuţie, în baza unui serviciu pe care îl primeşte. Cred că trebuie să analizăm foarte clar care sunt serviciile pe care Camera de Comerţ, camerele de comerţ le oferă acestor companii”, a spus ministrul.

Florin Spătaru a precizat că „un astfel de demers trebuie făcut cu acordul acelor companii, nu are cum să fie obligatoriu.

„Trebuie discutat cu membrii camerelor de Comerţ şi luată o decizie. (..) Din câte ştiu, participarea în camerele de comerţ este voluntară. Asta nu se poate face decât printr-un proces legislativ, eu consider că în acest moment companiile au destule probleme”, a mai spus Florin Spătaru.

Toate firmele din România ar putea fi obligate să plătească, anual, o nouă taxă cuprinsă între 10 şi 100 de euro către Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat de mai mulţi parlamentari din coliaţia guvernamentală.

OPINIE

Parcă-i și văd pe marii oameni de afaceri din România stând în bănci și ascultând de la un neica nimeni cum să facă business. Vă dați seama cum ar fi privită o astfel de lege în America, de pildă? Să-i ceri unui ins care-și deschide o firmă un „certifica de competență”. „Domnule Elon Musk, ați absolvit cursul? Nu? Atunci nu vă puteți deschide o firmă, ne pare rău?” Personal, aș fi de acord, cu o condiție: ca toți politicienii să obțină, la rândul lor, un „certificat de competență” și să facă niște ani de cursuri de pregătire înainte să candideze.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Putin ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai

mar mai 3 , 2022
Oficialii americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei, transmite Le Figaro. 9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” […]
Sursă foto: en.kremlin.ru

V-ar putea interesa și: