Dacă vrei să cauți un restaurant în Istanbul și deschizi un site de specialitate, vei observa, cu surprindere sau nu, că ai peste 10.000 de posibilități. Da, orașul care are cam tot atâți locuitori ca toată România are peste 10.000 de restaurante.
Probabil că veți fi surprinși însă dacă veți vedea prețurile. Cele din centrul sunt mai ieftine decât restaurantele turcești din Constanța, indiferent că sunt amplasate în Inell II sau la intrare în Mamaia.
Am luat ca exemplu un hote de patru stele din zona Fatih, care are un restaurant la parter, dar și unul pe acoperiș, deschis vara, cu o vedere impresionantă asupra singurului oraș din lume întins pe două continente. Localul arată foarte bine, servirea este impecabilă. De pildă, chelnerul, îmbrăcat în costum, politicos, a trecut discret de cel puțin zece ori, pe lângă masă, ca să vadă dacă mai avem nevoie de ceva.
La comparația prețurilor am ales deserturile, pentru că rețeta este aceeași, fiind vorba despre produse specifice.
Un kadayif (cataif) costă în Istanbul 180 de lire turcești, adică 27 de lei, la cursul oficial, adică la plata cu cardul bancar. Un sutlac (orez cu lapte, care aici vine și cu o porție de înghețată deasupra) costă 140 de lire, adică 21 de lei.
O porție de somon a fost 400 de lire, adică 60 de lei, iar un kebab la farfurie, 350 de lire, adică 52.5 lei.
Un cappuccino, 15 lei, o apă plată la sticlă de 1,5 litri, 4,5 lei.
Haideți să vedem cât costă în Constanța.
La restaurantul Konak, un kadayif costă 30 de lei, iar sultacul 22 de lei.
La Sofra nu am găsit pe internet decât un meniu de acum câțiva ani, dar prețurile actualizate sunt pe platformele care livrează acasă mâncare. Un kadayif costă 28 de lei, sutlacul este 22.
La restaurantul Nazzar nu am găsit kadayif, ci numai sultac, la prețul de 31 de lei.
Veți găsi însă și locuri ceva mai scumpe în Turcia, în special în zonele centrale, pline de turiști.
Recomandare: Prânz la un restaurant Michelin din Europa, mai ieftin decât o pizza în România
La Istanbul puteți ajunge cu avionul, direct din Constanța, deși orele de zbor nu sunt foarte bune, sau cu mașina, un drum de aproape 10 ore, dacă la granițe nu este aglomerație foarte mare.
O comparatie nu tocmai potrivita … doar daca avem in vedere volumul vanzarilor si fiscalitatea ! Daca mai adaugam „normele EU” in materie de horeca +”lupta” impotriva poluarii cred ca am „argumentat” suficient.
Poluare la ce anume, că în horeca uleiul de prăjit nu se schimbă decît toamna, cînd se golesc friteuzele… Iar carnea rămasă de la alții se toacă și se fac chiftele pentru a doua zi.
Verificați cuvintele străine înainte de a le folosi. Orezul cu lapte se numește sutlak, ce ați scris Dvs. este un cuvânt nepotrivit, care pune articolul intr-o lumină neplăcută
Esti total eronata fata mea 🤣 este sutlaç,dar in limba română nu exista acel ç si este logic sa scrie cu c. 🤣 cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia..