Restaurantul La Mama nu a mai deschis nicio unitate pe litoral, în acest an, din lipsă de personal.
A spus-o proprietarul afacerii, Cătălin Mahu, citat de Ziarul Financiar.
Lanţul de restaurante La Mama, unul dintre cele mai vechi şi cunoscute businessuri din domeniu, mai numără astăzi şase unităţi după ce două au fost închise în 2016 şi alte două anul trecut.
Compania a obţinut anul trecut afaceri de 17,1 mil. lei, cu circa 12% mai mici ca în 2016 şi cu aproape o treime sub nivelul din 2015. Declinul vine pe fondul închiderii restaurantelor.
„Astăzi reţeaua La Mama mai numără şase restaurante după ce anul trecut am decis să renunţăm la operaţiunile de pe litoral. Am avut probleme cu personalul, aşa că am renunţat, deşi bani se făceau“, spune Mahu.
Reţeaua La Mama numără 174 de salariaţi, cu 100 mai puţini decât în urmă cu doi ani. Problema forţei de muncă este invocată nu doar de jucătorii din HoReCa, ci şi de companiile din toate domeniile. Unii angajatori au ales să suplinească aceste goluri cu străini, însă Mahu nu crede în această soluţie.
„Trebuie creat un mediu cât mai bun pentru angajaţii români. De ce să nu îi dau salariul mediu pe economie unui român, mai degrabă decât să îl ofer unui nepalez. Exodul de forţă de muncă trebuie oprit, oamenii pleacă în continuare, deşi nu în acelaşi ritm ca acum cinci ani.“
El adaugă că grupul are 3-4 salariaţi care s-au întors din Marea Britanie şi care nu vor să plece iar, dar are şi alţii, mai mulţi, care emigrează către statele din Occident. „Se simte un vânt de primăvară înspre România, dar o furtună e în sens invers”, a spus acesta.