Patronul restaurantului Don Corleone din stațiunea Mamaia, Lucian Tudose, a scris pe pagina sa de Facebook că a plătit 1.700 de lei în luna iulie pentru parcarea a patru angajați la saloanele de eveniment. Asta în condițiile în care parcarea a fost asfaltată de el în 2012. Ce a făcut primăria pentru acești bani? Mai nimic. Nici măcar dungi nu a tras.
L-am contactat pe omul de afaceri pentru a ne spune care sunt toate cheltuielile necesare pentru ca un restaurant să funcționeze. Ne-a trimis o listă pe care o publicăm mai jos.
„Nu vreau să mă plâng, sunt alături de HORECA din Mamaia”, spune el.
Puteți observa din ea că nu este nici ieftin, nici simplu să ții deschis un restaurant, să-ți plătești salariații, taxele și impozitele, furnizorii. Impozitul pe salarii ajunge la 38.900 de lei pe lună, în condițiile în care salarile sunt de 51.118 lei. Mai plătește autorizații de funcționare, taxa de afișaj, impozit pe teren, impozit pe clădiri (peste 6.000 de lei împreună), taxe la CREDIDAM, UPFR, UCMR, taxă de promovare turism, taxă de comerț de întâmpinare. Și asta numai pentru restaurant. Plus taxele pentru salonul de evenimente.
În total, suma pentru restaurant este de 115.385 de lei, iar cea pentru salon de 15.760 de lei.
Lucian Tudose este membru al Asociației Resto și în 2020 a fost pe lista de consilieri județeni ai PNL, partid care l-a dat pe actualul primar, Vergil Chițac.
Dacă omori restaurantele și HORECA în general prin politici locale proaste, poate că oamenii de afaceri vor supraviețui, pentru că au și alte investiții sau sunt dinamici și găsesc altele. Vor avea însă de suferit angajații și bugetul local.
Cine nu a plătit însă un salariu în viața lui nu știe lucrurile astea. De pildă, primarul Chițac, angajat al Armatei o viață întreagă.
- Recomandare: Cât de scumpă este de fapt mâncarea în Mamaia