Revoluția climatică începe din farfurie: ce spune Banca Mondială că trebuie să mâncăm pentru a salva planeta

Banca Mondială a lansat un apel urgent pentru reorientarea fondurilor de miliarde de dolari spre alternative cu emisii reduse de carbon, cum ar fi puiul și legumele, în detrimentul cărnii roșii și a produselor lactate.

Conform unui raport citat de Politico, această strategie ar putea fi una dintre cele mai eficiente metode de luptă împotriva schimbărilor climatice, dat fiind aportul considerabil al sectorului agricol și alimentar la emisiile de gaze cu efect de seră. Julian Lampietti, managerul Băncii Mondiale pentru angajament global în domeniul agriculturii și alimentației, a subliniat importanța de a „înceta să distrugem planeta în timp ce ne hrănim”.

Raportul apare într-un moment crucial pentru diplomația climatică, pe fondul pregătirilor țărilor semnatare ale Acordului de la Paris de a-și revizui strategiile climatice până la sfârșitul anului 2025. Banca Mondială îndeamnă la o concentrare sporită asupra agriculturii și industriei alimentare, două sectoare istoric subfinanțate, solicitând redirecționarea anuală a 260 de miliarde de dolari către acestea până în 2050, o creștere de 18 ori față de nivelul actual al investițiilor.

Propunerea include realocarea subvențiilor guvernamentale de la carne roșie și lactate către opțiuni sustenabile, pentru a face alimentele cu emisii scăzute mai competitive pe piață.

„Stabilirea prețului integral al alimentelor de origine animală pentru a reflecta adevăratele sale costuri planetare ar face ca opțiunile alimentare cu emisii reduse să devină mai competitive”, se arată în raport, subliniind că trecerea la diete bazate pe plante ar putea economisi de două ori mai multe gaze care încălzesc planeta decât alte metode.

Acest plan radical ar putea reduce semnificativ cererea pentru produsele alimentare cu un impact negativ major asupra mediului, cu carne și produse lactate contribuind la aproape 60% din emisiile sectorului agroalimentar.

Potrivit specialiștilor, vacile sunt la fel de daunatoare mediului inconjurator precum automobilele personale. Cercetatorii britanici au descoperit că o turmă de ovine produce mai multe gaze toxice într-un an, decât un automobil care a parcurs 3.000 de mile.

Lampietti a avertizat împotriva polarizării dezbaterilor pe această temă, accentuând necesitatea unei abordări echilibrate și bazate pe date, evitând astfel transformarea acestei inițiative într-un conflict cultural.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Accident mortal între un autoturism și o bicicletă

mar mai 7 , 2024
Un accident rutier grav a avut loc astăzi la ieșirea din Săcele spre Corbu, implicând un autoturism și un biciclist. Din nefericire, biciclistul a fost declarat decedat la locul accidentului de către echipajul SMURD C care a intervenit de urgență. La fața locului au sosit, de asemenea, o ambulanță aparținând […]

V-ar putea interesa și: