Curtea de Conturi a descoperit, în urma acțiunilor de audit la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Constanța, pentru anul 2014, efectuarea unor plăți nelegale în sumă de 47.569.000 lei şi a unor abateri financiar-contabile în sumă de 6.864.000 lei. Circa un sfert din aceste sume reprezintă plăți pentru drepturi de personal, adică sume reprezentând alocație individuală de hrană zilnică, prime de Paște și de Crăciun, bani pentru ținută, sume pentru „cod roșu“.
Conduce detașat în clasament UAT Năvodari, cu 5.588.000 lei. De asemenea, s-au acordat ilegal bani către primar și viceprimari, cu titlul de drepturi speciale, sporuri de diferite feluri, prime, etc. Primăria Cumpăna este dată exemplu, cu 192.000 lei. „La U.A.T.J. Constanța s-au încheiat convenții civile de prestări de servicii care au avut ca obiect solicitarea unor servicii de consultanță pe probleme de sănătate, în ceea ce privește unitățile sanitare al căror management al asistenței medicale a fost preluat la Consiliul Județean Constanța și servicii de consultanță în domeniul managementului instituțiilor și evenimentelor culturale, deși potrivit prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare entitatea are angajat personal de specialitate în domeniu, ceea ce a determinat efectuarea unor plăți nelegale în sumă de 133.000 lei“, se mai arată în raportul Curții de Conturi.
De asemenea, în Năvodari s-a constatat plata nelegală din bugetul local a unor premii acordate sportivilor, antrenorilor și personalului auxiliar al echipei de fotbal „Săgeata Năvodari“ în sumă de 100.000 lei. Primarii din Horia și Mihai Viteazu au primit 61.000 lei pentru participarea la şedinţele echipei de implementare a unor proiecte europene cu finanţare nerambursabilă. În Pecineaga s-au plătit 47.000 de lei pentru polițe de asigurare mixtă de viaţă cu acumulare de capital pentru primar, viceprimar şi pentru salariaţii din cadrul primăriei. „Din totalul plăților nelegale constatate reprezentând drepturi de natură salarială care excedează prevederilor legale, suma de 8.644.000 lei a fost amnistiată conform prevederilor Legii nr. 124 din 23 septembrie 2014 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice“, se arată în raport.
Am scris mai mult despre acest subiect în România liberă.