Nicio moleculă de gaz extras din Marea Neagră nu a ajuns în rezervele statului, a dezvăluit recent Antena 3 CNN. Și, potrivit informațiilor publice, nici nu va ajunge în următorii doi ani și jumătate cel puțin.
„Vestea cea mai bună” sau chiar „un moment istoric”. Așa a fost calificat anunțul privind extragerea primelor gaze din Marea Neagră de către cei de la Black Sea Oil and Gas.
Premierul Nicolae Ciucă dădea de înțeles, chiar plin de emfază, ca ne-am aranjat, cum s-ar spune, în această criză în care au căzut economii grele ale Europei: noi am avea asigurat prin gazele din Marea Neagră – chiar și doar din acest zăcământ mic, comparativ cu cel deținut de OMW și Romgaz – 90% din consumul țării.
De atunci a trecut jumătate de an și nicio moleculă din gazul extras din Marea Neagră nu a ajuns acolo unde îl plasau anunțurile pompoase.
„Pentru români, demersul de obținere a independenței față de gazul rusesc este un obiectiv esențial. Guvernul încurajează investițiile în sectorul energetic, iar țara noastră se numără printre statele europene care își pot gestiona în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern. Noua lege offshore, pe care am inițiat-o la nivelul Coaliției de guvernare și care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil și stabil investitorilor. Oferind un echilibru între interesele statului și cele ale mediului de privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră”, a declarat premierul Ciucă în mai 2022.
„Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern şi, astfel atingerea obiectivului de a fi independenţi energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piaţă mult mai concurenţială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse. Guvernul României va fi mereu un partener al tuturor investitorilor care aduc plus valoare ţării noastre şi contribuie la bunăstarea cetăţenilor noştri. Legea Off-shore permite continuarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, cu perspective de a transforma România în exportator de gaze în următorii ani”, a mai spus prim-ministrul Nicolae Ciucă pe 15 iunie 2022.
Ce prevede OUG
Potrivit articolului 12 din Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și articolului 177 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, Black Sea Oil & Gas are obligația de a pune la dispoziția populației României 40% din cantitatea de gaz extras din Marea Neagră. Contractul Black Sea Oil and Gas privind exploatarea perimetrelor din Marea Neagra prevede o cantitatea estimată a fi produsă și livrată de 31800 MWh/zi, rezultând un total de 6.360.000 MWh până la finele anului 2022.
Acest lucru nu s-a întamplat. O confirmă statul român, prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, în răspunsul pe care echipa Exces de putere l-a solicitat.
Gazele din Marea Neagră ar fi acoperit consumul României pentru circa 19 ani. Detalii AICI.
Tot gazul ajunge la Engie
Eurodeputatul liberal Rareș Bogdan a declarat, în septembrie, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este mâhnit că gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas – primul gaz din platforma continentală – a fost deja contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este, în opinia sa, este o problemă care contravine legii în România, relatează profit.ro.
Rareș Bogdan spune că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român și doar dacă statul român refuză, atunci gazul respectiv poate intra pe piața internațională.
„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareș Bogdan.
El a mai adăugat că, prima dată, Black Sea Oil & Gas trebuia să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei și dacă aceștia refuzau, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, relatează profit.ro.
Se cere retragerea concesiunii
Profesorul Gheorghe Piperea a vorbit în direct despre acest caz în cadrul emisiunii Exces de putere.
„Ce aș face eu dacă sunt decident. Bine că nu sunt pentru băieții aceștia deștepți din energie. Mai întâi, pentru că este o culpă gravă, aș retrage de urgență concesiunea și aș acorda-o altcuiva. Acel contract cu Engie este nul absolut pentru că este o vânzare de către aceste companii a „pieilor a mai multor urși din pădure” pentru că în momentul în care s-a făcut acest contract, obiectul nu exista”, a punctat profesorul Gheorghe Piperea.