Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă despre poziţia României în legătură cu vaccinurile împotriva COVID, după ce Bulgaria a anunţat că refuză să le mai cumpere.
„Încercăm să facem în aşa fel încât să avem respect şi să economisim resursele publice. Am făcut-o încă de la începutul mandatului, atât în momentul în care am vândut 7,5 milioane de doze de vaccin la începutul anului 2022, cât şi ulterior, când am fost reţinuţi în a cumpăra, am încercat să cumpărăm cât mai puţine vaccinuri, însă, obligaţiile contractuale rămân dacă nu va exista un aranjament între Comisia Europeană care a semnat pentru şi în numele statelor membre aceste contracte, sigur, cu acordul statelor, pentru că Comisia şi producătorii n-au făcut altceva până la urmă decât să pună în aplicare aceste lucruri cu acordul statelor. (…) Noi încercăm să găsim cele mai bune soluții împreună cu Guvernul, pentru a soluţiona această problemă care este foarte serioasă şi care aruncă, din punctul meu de vedere, o umbră şi pune probleme în general programelor de vaccinare nu neapărat pentru infecţia COVID, dar şi pentru alte programe de vaccinare, pentru că este inadmisibil ca produsele care nu sunt folosite să fie cumpărate în cantităţi mari şi ulterior distruse”, a explicat Rafila.
Alexandru Rafila a anunţat că țara noastră ar urma să mai primească din 2022 aproximativ 8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID din contractul cu Pfizer, precizând că din contractul din 2023 ţara noastră nu a luat nicio doză din cele 19 milioane cât reprezintă angajamentul României, făcut în mai 2021.
Câte persoane se mai vaccinează
În săptămâna 27 februarie – 5 martie s-au vaccinat un număr de 535 de persoane, dintre care 447 cu Pfizer Omicron, adaptat noilor tulpini de coronavirus, ser a cărui administrare a început pe 28 noiembrie 2022.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, au mai fost administrate 88 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson.
De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.919.549 de doze de vaccin anti-COVID.
Până duminică, un număr de 8.130.345 de persoane au primit schema completă, 2.666.628 au fost imunizate cu doza a treia.
În total, de la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 20.101 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.247 de tip local şi 17.854 de tip general.