Rata de răspândire a infecţiei SARS-CoV-2 este de 3,86%, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu de seroprevalenţă. Este „mică pentru a avea o imunizare a României”, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
„Până în acest moment avem 12.800 de recoltări de seruri individuale, din care s-a lucrat în jur de 7.99% din acestea, 303 erau pozitive”, a anunţat, vineri seară, la Antena 3, ministrul Nelu Tătaru, vorbind despre studiul de seroprevalenţă.
Întrebat cum este rata de infectare, ministrul a precizat: „Mică pentru a avea o imunizare a României”.
„Noi suntem la 3,86% rată. Am avut cazuri la donatorii de plasmă care nu aveau anticorpi. Nu avem vaccin pentru aceasta, dar avem vaccin pentru alte boli şi ar trebui să îl facem. Pentru a nu avea o concordanţă de patologii, încurajăm vaccinarea antigripală. Avem aproape 3 milioane de vaccinuri, urmând să achiziţionăm pentru grupe de risc”, a mai afirmat Nelu Tătaru.
Studiul de seroprevalenţă prin care se va stabili gradul de răspândire a infecţiei SARS-CoV- 2 în populaţia României se desfăşoară în perioada iunie-septembrie, fiind coordonat tehnic de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Studiul se face pe seruri reziduale, colectate de la persoane din toate categoriile de vârstă care s-au prrzentat în această perioadă pentru recoltare de analize la laboratoare din fiecare judeţ şi care au fost selectate cu pas de eşantionare.
Ministrul a mai spus că am avut prima fază a primului val al pandemiei de coronavirus, iar după ce au apărut primele măsuri de relaxare s-a observat o pantă ascendentă a numărului de cazuri. Luna septembrie reprezintă „o adevărată provocare”.
„Noi am avut o primă fază sau o cocoaşă, cum îmi place să spun, până am început măsuri de relaxare care eram pe panta descendentă, 15 mai, după cum bine ştiţi, prima săptămână a lunii iunie au fost cele mai puţine cazuri, 120 – 130 – 140 de cazuri noi de la o zi la alta. Respectarea unor reguli, odată cu relaxarea, acea criză în care exista acea curent,în care exista acea bagatelizare în care noi plăteam succesul gestionării primelor luni de pandemie, apariţia unor influenceri care îndemnau la nerespectarea unor reguli, lipsa unei legislaţii în perioada în care 5000 de persoane pozitive au solicitat externarea sau nu au fost de acord cu internarea, urmarea, începutul lunii august în care a trebuit să gestionăm efectele celor aproape 5000 şi a însemnat o muncă titanică. Am luat tot ce înseamnă medicina şcolară şi am detaşat la DSP-uri tocmai pentru a face acele anchete şi pentru a aduce la zi efectiv câţi avem noi, ce s-a întâmplat cu cei vechi, câţi au infectat cei vechi şi încă suntem în derularea acelor anchete. Cât am decis, am putut gestiona bine şi foarte bine această pandemie. Când nu am mai decis, intervenţia parlamentului, intervenţia Avocatului Poporului a făcut să intervină acea deznădejde şi în rândul corpului medical, acea oboseală, dar şi încurajarea celor care nu respectau şi nu credeau în existenţa acestei pandemii”, a declarat Nelu Tătaru, la Antena 3, vineri seară.
Ministrul Sănătăţii este de părere că luna septembrie este una de încercare, mai ales că au apărut noi măsuri de relaxare odată cu deschiderea restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor.
„Suntem în situaţia în care am gestionat cea de-a doua fază a primului val, urmând ca luna septembrie să reprezinte o adevărată provocare prin măsurile de relaxare noi, cinematografe, restaurante, teatre, revenirea populaţiei dinconcediu, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, începerea şcolii, campania electorală, alegerile locale. Este o perioadă pe care trebuie să o gestionăm nu numai noi, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei, ci toată populaţia, septembrie fiind o lună de încercare. Noi gestionăm tot ce vine din populaţie ca infecţie, ca anchete epidemiologice ca şi tratamente, populaţia civilă trebuie să respecte nişte reguli ca transmiterea comunitară să scadă, iar noi să avem un număr mic de cazuri noi care să ajungă în unităţile medicale şi să nu suprapopulăm nici unităţile de urgenţă, nici terapiile intensive”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul a anunţat că încă suntem în primul val pandemic.
„Suntem în primul val pandemic. Ministerul adaptează în fiecare zi, în fiecare săptămână, funcţie de evoluţie, numărul de paturi, numărul de paturi ATI, dotează paturile ATI, adaptează spitalele suport în funcţie de simptomatologii, respectă acel ordin pe propunerea legislativă în care asimptomaticul. Cred că sunt nişte norme bine puse la punct, ne rămâne doar să le respectăm, iar în perioada imediat următoare avem această lună septembrie care este o piatră de încercare. Sperăm să putem avea în octombie – noiembrie o evaluare a cazurilor noi”, a mai precizat Tătaru.