România reală: oamenii nu își permit să plătească mai mult de 5 lei pe lună pentru gunoi

România reală, cea de dincolo de hipsteri, multinaționale și city break-uri, nu arată deloc bine. Pentru oamenii obișnuiți, 5 lei înseamnă o sumă mare. Nu își permit să plătească mai mult de atât pentru a li se ridica gunoiul. Se întâmplă în comuna Crucea din Constanța, unde primarul a luat hotărârea să se ridice numai gunoiul menajer. Iarba sau materiale de construcții, de pildă, nu se mai ridică. Oamenii sunt sfătuiți să le îngroape în curți.

Iată explicația sa, așa cum apare într-o postare pe Facebook:

„A postat o doamnă pe Gospodari din comuna Crucea faptul ca astăzi in zi de de colectare a gunoiului menajer dumneaei i-au fost lasati in fata portii saci cu iarba pe care ii lasase pentru ridicare. Erau 5 sau 6 saci de plastic plini cu iarba .

Am contactat-o pe doamna pentru ca nu o cunosteam si nu puteam sa localizez evenimentul, nu stiam daca este locuitor al comunei Crucea , dupa o discutie cu dumneaei unde am explicat cateva aspecte si dupa ce am obtinut acordul doamnei va redau cele ce am discutat .

Anul trecut am organizat o licitatie pentru colectarea gunoiului menajer . S-a prezentat o singura firma , respectiv Iridex. Vrem sau nu vrem suntem consumatori captivi si noi si toate celelalte primarii . Am solicitat masina cu cantarire iar noi sa punem la dispozitie pubele cu cipuri si in felul ăsta fiecare stia cat gunoi produce si cat costă serviciul prestat . Am fost refuzati . Singura variantă este acest sistem paușal .

Legea obligă primariile sa aibe contracte de colectare a gunoiului si sa acopere costurile serviciul de salubrizare din taxele colectate .

Astfel , am incheiat contractul cu un pret de aproximativ 460 lei / tona colectată . In noiembrie s-a solicitat majorarea prețului cu aproximativ 100 de lei pe tona . Am zis nu si am gasit o varianta putin mai ieftina la Utilitati Cernavoda . Nu putem nici sa investim 150.000 de euro intr-o masina de colectare si sa facem serviciu propriu pentru că de peste 6-7 ani suntem parte intr-un ADI pe zona de gunoi cu multe alte primarii si ne tot spun ca o vor face sa functioneze si atunci nu se poate justifica investitia . Nu putem nici iesi din acest ADI pentru ca e vorba despre niste fonduri europene luate la nivelul Consiliului Judetean pentru gropi de gunoi si echipamente si vom fi pusi la plata . Deci suntem captivi . Revin la pret si prestator . Lucrăm cu Utilitati Cernavoda dar se vede ca nu au logistica si procedurile de lucru unei companii nationale cum este Iridex . Am solicitat zilele trecute o oferta de pret de la Iridex , oferta pe care mi-au transmis-o si pe care o aveti atasata in poza . Astfel pretul este de 533 lei/ tona la care se mai adauga alte doua taxe impuse ajungand la un cost final pentru comuna Crucea la peste 600 lei / tona .

Acum , tot gunoiul colectat este cantarit la plecare . De pe raza comunei Crucea in cele 4 sau 5 zile de colectare depinde de luna se colecteaza peste 60 tone de gunoi menajer . Aveti in atasament poza care imi este rransmisa de la fiecare cantarile dupa colectare , cantarire care se face la Ferma Karazi la Crucea .

Ce inseamna asta ? Un cost lunar aproximativ de 36.000 lei . Impartit la numarul celor ce efectiv locuiesc in comuna si nu sunt plecați in strainatate ..undeva la 2200-2300 de persoane inseamna un cost REAL lunar de 15 lei de persoana . Cat este taxa ? 5 lei . Isi permit locuitorii comunei sa plateasca 15 lei pe luna ? Nu ! Clar !

Din cauza asta am solicitat firmei de salubrizare sa nu mai ridice decat gunoiul menajer . Avem cu totii curti mari putem face o groapa pentru compost si sa punem acolo iarba , crengile , frunzele etc. Se arunca cenusa , pamant , zidarie etc.

Ce soluții gasim ? Colectarea selectiva si saptamana viitoare aveam programată o intalnire la Renault pentru o autospeciala cu bena si sa colectam prin muncitorii proprii si oamenii de la ajutor social sticla , cartonul si plasticul si speram in acest fel sa scadem cantitatile la jumatate si sa incasam si niste bani de pe urma materialelor reciclabile si in acest fel cel mai important sa ramanem la cei 5 lei de persoana pe luna .

Vreau sa ma credeti că vin la mine bătrâni care imi spun ca nu aruncă gunoi si ca acei 5 lei pe luna pentru ei inseamna foarte mult . Și îi cred si mă doare sufletul .

Mă gândesc la familii cu 3 sau 4 copii pentru care 20 de lei inseamna probabil masa pe o zi întreagă .

Indiferent cât de mult m-as gandi si cat m-ar durea sufletul , legea nu permite exceptări decat foarte putine si nu permite nici subventionarea . Că era cel mai simplu pentru toti sa dam o hotarare de consiliu sa stabilim taxa 0 si să nu ne mai batem capul .

Singura solutie este sa conlucrăm cu totii , sa fim mai responsabili să colectăm selectiv sa scădem cantitatile de gunoi menajer colectat si sa ramanem la acei 5 lei / persoana .

Și ca să închei de unde am început : Nu se ridica iarba din saci doamnă pentru că taxa nu acoperă acest lucru !

Cu mult respect !

Seară bună tuturor si sper sa intelegeti situatia in care ne aflăm pe acest subiect si ca trebuie sa conlucram cu totii!”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Clasamentul Eurovision 2022. VIDEO

Dum mai 15 , 2022
Marea finală a Eurovision 2022 a avut loc sâmbătă noapte pe Arena Pala Olimpico din Torino, iar România, reprezentată de wrs, s-a clasat pe locul 18 dintre cei 25 de finaliști. Favorita acestei ediții a fost trupa ucraineană Kalush Orchestra, care a și câștigat Eurovision 2022, fiind urmată de Marea […]

V-ar putea interesa și: