România sărbătorește, pe 5 iunie, Ziua Limbii Turce. Cu această ocazie, Fedbi Osman, președintele Uniunii Democrate Turce din România, a transmis un mesaj în care afirmă că limba maternă este elementul fundamental al păstrării identităţii etnice.
„Ziua de 5 iunie este o zi specială pentru etnicii turci din România, o sărbătoare consfinţită oficial de statul român în anul 2016, prin Legea nr.223 din 17 noiembrie şi celebrată ca Zi a limbii turce. Este primul an în care nu organizăm aşa cum v-am obişnuit manifestări culturale de amploare, cu prilejul Zilei limbii turce, datorită măsurilor de distanţare socială impuse de starea de alertă. Acest lucru nu ne împiedică să întâmpinăm această zi cu mândrie şi bucurie, deoarece o zi dedicată limbii turce materne este o zi de sărbătoare pentru fiecare etnic turc din România. Trebuie să fim conştienţi cu toţii de faptul că limba maternă este elementul fundamental al păstrării identităţii noastre etnice şi de fiecare dintre noi depinde păstrarea şi conservarea ei. Sperăm că, nu peste mult timp, vom reveni la starea de normalitate care ne va permite reluarea activităţilor culturale de promovare a valorilor noastre identitare şi în special, susţinerea învăţării limbii turce, atât în şcoală cât şi în cadrul Centrului de Educaţie şi Cultură Turcă inaugurat anul trecut la Constanţa. Fie ca această zi să vă aducă bucurie în suflete şi să fiţi mândri de identitatea voastră etnică! Vă felicit pe toţi cei care simt şi vorbesc turceşte şi vă doresc un sincer : La mulţi ani!”
Fedbi Osman
Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale, Ibram Iusein, a fost adoptat de Senat la 5 aprilie 2016 şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 18 octombrie 2016.
Ziua limbii turce a fost instituită prin Legea nr. 223/2016, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, la 16 noiembrie 2016.
Legea prevede ca, anual, cu prilejul acestei zile, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii turce, să se organizeze manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Acestea pot fi sprijinite logistic şi/sau financiar de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar şi de organizaţiile neguvernamentale interesate. De asemenea, în instituţiile de învăţământ în care se predă limba turcă, se pot organiza evenimente dedicate acestei sărbători.
Totodată, Societăţile Române de Radiodifuziune şi de Televiziune pot transmite, cu acest prilej, emisiuni ori aspecte de la aceste manifestări.