România se îndreaptă – sau, mai bine spus, este îndreptată – spre o catastrofă economică. Cifrele nu mint.
Deficitul bugetar a explodat în 2023, iar asta va aduce după sine inflație, devalorizarea leului, sărăcie.
În aprilie 2023, deficitul bugetar a ajuns la 1,72% din PIB. Este mai mare cu aproximativ 50% că anul trecut.
În acest ritm deficitul bugetar ajunge la final de an la 6,4% din PIB , cu 2 puncte procentuale peste ținta din buget.
Cum am ajuns aici?
Lucian Heiuș, fost șef ANAF, și-a dat demisia, anunțând că „faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili”.
„PSD a falsificat cu bună știință construcția bugetului pentru 2023. A suprestimat veniturile și a subestimat cheltuielile. După 4 luni minciuna i-a explodat în față. Cheltuielile bugetare cresc cu 16% în loc de 10% cât erau „estimate” în buget. Iar veniturile, după toate taxele impuse de PSD, doar cu 10% deși era „bugetată” o creștere de 14%. Această ilegalitate a PSD a aruncat deja sute de mii de familii de români în sărăcie. Și vor mai urma si alte familii până se va corecta totul. De ce să plătească românii? Să plătească Marcel Ciolacu și PSD pentru că ei au măsluit cifrele bugetului. Să fie foarte clar. Atât timp cât deficitul bugetar crește trebuie să ne așteptăm că inflația, dobânzile și împrumuturile statului să crească. Dar cel mai grav este că dacă acest trend al deficitului bugetar continuă, agențiile de rating vor schimba perspectiva România la NEGATIV și după la JUNK!”, spune Florin Câțu, fost premier.
De ce sunt cheltuielile atât de mari? Iată un exemplu: Polonia, la 38 de milioane de locuitori, are 900.000 de bugetari, iar noi avem, la 20 de milioane de locuitori, 1,3 milioane bugetari, spune Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, la Tomis TV.
Regula de trei simplă ne arată că România s-ar putea descurca cu circa 473.000 de bugetari.
Aproape 900.000 iau bani de pomană.
În ritmul acesta, intrăm încet, dar sigur, în incapacitate de plată, afirmă șeful CCIR.
Soluții există. Una, care se poate face urgent, este reorganizarea administrativă a țării. Mai puține județe, mai puține primării, mai puțin funcționari. Detalii aici: Mihai Daraban, CCIR: „România va intra în incapacitate de plată dacă nu își reduce dramatic cheltuielile de funcționare ale administrației”