România, țara în care statul te fură pe față. Plătim pentru un pașaport cât germanii, francezii și ungurii la un loc!

Pasaport_biometric

Ne-am hotărât să petrecem câteva zile peste hotare, atrași de prețurile mai mici decât în România. Pașaportul unuia dintre copii a expirat (a fost emis pe trei ani), deci este nevoie de reînnoire.

Pe lângă actele necesare, trebuie să plătim și o taxă la CEC. De ce naiba nu s-o putea plăti direct la pașapoarte sau prin internet banking, într-un cont anume, și să faci dovada plății pe net sau cu un print? De ce trebuie să mergi numai la CEC, să cauți loc de parcare, să stai la coadă?

Trec peste asta. Taxa pentru pașaport este de 258 de lei. Adică 57,5 euro, la cursul BNR din 12 februarie 2016. Valabilitatea pașaportului este de numai trei ani (pentru copiii sub 12 ani).

Deși cam atât am plătit și în trecut, acum mi s-a părut destul de mult. Vorbim, totuși, de o chestiune relativ simplă. Dar pentru că nu știu care este prețul corect, am căutat să îl compar cu cel din alte țări. M-am oprit la un singur exemplu: pașaport pentru un copil de 10 ani.

Ce am descoperit? Că România este o țară de hoți, în care chiar statul te fură legal. Deși avem aproape cele mai mici salarii din Europa, plătim pentru un pașaport aproape cel mai mare preț din Uniunea Europeană. Plătim de 3 ori mai multe decât un francez de 8 ori mai mult decât un ungur, mai mult decât un elvețian suedez, danez. Plătim mai mult chiar decât un canadian. Și nu numai că plătim mai mult, dar valabilitatea unui pașaport pentru un copil de 10 ani este cea mai mică în România (3 ani), în timp ce norma în toate celelalte țări este de 5 ani. Așadar, prețul real este mult mai mare, pentru că în 10 ani un cetățean dintr-o țară civilizată va avea nevoie de numai două pașapoarte pentru copilul său, în timp ce un român va plăti trei.

Iată exemple concrete. Am ales 10 țări, la întâmplare.

În Franța prețul este de 17 euro, iar valabilitatea de 5 ani.

În Ungaria prețul este de 2.500 de forinți, adică 8 euro. Valabilitatea este de 5 ani.

În Germania prețul este de 37,50 de euro și valabilitatea de 6 ani.

În Canada prețul este 57 de dolari canadieni, adică 36 de euro. Valabilitate: 5 ani.

În Elveția prețul este de 60 de franci, adică 54,64 de euro, iar valabilitatea de 5 ani.

În Danemarca prețul este de 140 de coroane, adică 8,75 euro, iar valabilitatea este de 5 ani.

În Suedia prețul este de 350 de coroane, adică 36,7 euro, iar valabilitatea este de 5 ani.

În Grecia costă 73,60 de euro, dar un pașaport cu pagini albe se poate prelungi pentru 53 de euro.

În Bulgaria costă 20 de euro și este valabil 5 ani.

În Croația costă 390 de kune, adică 51 de euro și este valabil 10 ani.

P.S. Majoritatea țărilor au pașapoarte biometrice, deci tehnologia de producție este aceeași.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

13 comentarii la “România, țara în care statul te fură pe față. Plătim pentru un pașaport cât germanii, francezii și ungurii la un loc!

  1. Nu sriu de ce dar nu ma mir deloc.Chiar ieri mi-am facut pasaport temporar (valabilitate 1 an),Pretul nu cred ca are nevoie de comentarii.. : 97 lei taxa de pasaport,22 lei taxa de emitere si cel mai important 100 lei taxa speciala.Nu inteleg de unde si pentru ce este aceasta taxa..

  2. :))) si asta e primul motiv care te face sa zici ca esti furat de statul roman??? :))) mor de ras!
    Da-mi un moiv care sustine ideea ca nu esti furat!
    PS: in cazul Romaniei, pretul e oarecum justificat: nu exista baza de date comuna cu cei de la evidenta populatiei si trebuie sa introduca totul de la 0! De fiecare data. Deci e muuuult mai mult de munca. Si conectare bazelor de date ar costa probabil niste mii de miliarde de € pe care tot cetateanul ar trebui sa-i plateasca. Banii de la UE s-ar pierde intrucat s-ar depasi termenul de finalizare a proiectului cu 99 de ani.

  3. In Canada, pretul este de $ 120. Aveti informatii gresite si in majoritatea tarilor citate. Opriti propaganda impotrova tarii voastre, va rog !

    1. Aveti nevoie de ochelari! Este vorba de preturile pasapoartelor pentru un copil de 10 ani! Nu de preturile pentru adulti.

    1. Parca as fi eu ? …. Mi se pare ca am platit 73.50 + 42.50 cu scadente diferite pentru copii ( nu imi amintesc bine varstele) , scadente de 3/5/10 ani .

  4. Eu l-am scis la ambasada si m-a cisrst 100 de euro anul trecut si in 30 de zile mi-a ieșit. Menționez ca sunt în Grecia unde sunt puși degeaba la birouri. Oricum ….hoție pe față dar in țara aș fi plătit mult mai mult !!

  5. In franta costa 111 euro pasaportul si e valabil 10 ani. Nu stiu unde ai gasit informatia, dar este gresita. Suntem o tzara de hoti pt ca au modificat valabilitatea pasaportului de la 10 ani la 5 ani doar ca sa platim taxa mai des probabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O noapte fără apă

vin feb. 12 , 2016
Pentru reabilitarea şi igienizarea rezervoarelor de înmagazinare apă potabilă de la nivelul stațiilor de pompare Interconectare Midia, Cota 20 Ovidiu, Nicolae Bălcescu, Poiana, Rândunica, Mihai Viteazu și Corbu, SC RAJA SA Constanţa întrerupe furnizarea apei potabile timp de 8 ore, începând de marți seara (16 februarie 2016), ora 22,00 și […]

V-ar putea interesa și: