Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat a anunţat mai multe documente de cooperare a României şi Emiratelor Arabe Unite în domeniul energiei, energiei regenerabile şi energiei nucleare. Printre acestea se numără şi memorandumul de colaborare în proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă semnat între companiile Nuclearelectrica şi Emirates Nuclear Energy Cooperation.
„Alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de colegii mei ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, precum şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, am participat astăzi la întâlnirea de lucru cu Alteţa Sa Şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi conducătorul Emiratului Abu Dhabi. Preşedintele României a transmis că ţările noastre au ca priorităţi comune, inclusiv, energia şi tranziţie ecologică, precum şi schimbările climatice. Totodată, companiile din Emiratele Arabe Unite au fost invitate să vină să investească în România. Cu această ocazie am semnat alături de E.S. Suhail Mohamed Al Mazrouei, ministrul Energiei şi Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite, memorandumul de înţelegere în domeniul energiei care deschide noi căi de cooperare pentru producţia de energie regenerabilă, gaze naturale, energie nucleară, eficienţă energetică şi hidrogen”, a scris Virgil Popescu, luni pe Facebook.
Ministrul Energiei a adăugat că a fost semnat un document care prevede un parteneriat de tip joint-venture cu o companie din Emirate care are ca scop dezvoltarea, construirea şi exploatarea proiectelor de energie regenerabilă în România. Popescu a amintit şi de un memorandum semnat cu o altă companiei di EAU în domeniul energiei nucleare.
„Totodată, Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica, a semnat documentul care prevede parteneriatul de tip joint-venture cu Abu Dhabi Future Energy Company – Masdar – în scopul dezvoltării, investirii, construirii şi exploatării de proiecte de energie regenerabilă în România. Şi Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica, a semnat un memorandum de cooperare cu Emirates Nuclear Energy Cooperation – ENEC – în domeniul energiei nucleare, prin care cele două companii vor colabora în proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Prin cooperarea dintre cele două state vom reuşi să asigurăm securitatea şi independenţa energetică.
De asemenea, reprezentanţii producătorului de energie de stat Hidroelectrica şi ai companiei Masdar din Emiratele Arabe Unite au semnat luni un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investiţional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în România.
”În cadrul unei ceremonii desfăşurate luni, 20 martie 2023, în capitala Emiratelor Arabe Unite – Abu Dhabi, reprezentanţii Hidroelectrica şi ai Masdar au semnat un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investiţional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore şi parcuri solare flotante în ţara noastră”, informează Hidroelectrica.
Evenimentul a fost girat de prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a omologului său din UAE, alături de numeroşi înalţi oficiali din ambele state.
”Parafarea de către Hidroelectrica şi Masdar a unuia dintre cele mai importante acorduri de joint venture destinate investiţiilor energetice din ţara noastră arată hotărârea în ceea ce priveşte realizarea de investiţii şi, în acelaşi timp, atestă deschiderea statului român şi a companiilor româneşti pentru colaborări serioase, cu parteneri puternici. Experienţa în dezvoltarea şi construcţia capacităţilor de energie regenerabilă, puterea financiară a Masdar, combinată cu expertiza locală a Hidroelectrica şi resursele proprii ale companiei pot revoluţiona atât ritmul de dezvoltare, cât şi dimensiunea investiţiilor din ţara noastră. Împreună cu Masdar, vizam investiţii în zona tehnologiilor fotovoltaice plutitoare şi eoliene offshore, zona de maximă expertiză a partenerului nostru şi, în acelaşi timp, zona noastră de maxim interes asumată prin planurile strategice de dezvoltare ale companiei”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.
Masdar este unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global, cu proiecte realizate în 40 de ţări şi cu o experienţă de 16 ani în dezvoltarea şi construcţia de capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, şi are un portofoliu de 23 GW instalaţi.
Conform datelor furnizate de companie, din 2006, Masdar a investit în principal în proiecte de energie solară şi eoliană, valoarea combinată a acestora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din ţara noastră, având o cota de piaţă de cca. 28%, realizată cu o producţie medie anuală de 15,7 TWh livraţi în reţea. De asemenea, Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie românească, având un portofoliu de 187 de hidrocentrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. La toate acestea se adaugă parcul eolian Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.