M-am vaccinat din prima zi în care am putut.
Când cei apropiați mi-au cerut un sfat, aveau dubii dacă să o facă, le-am spus două lucruri: 1. că ar fi bine să întrebe medicul de familie sau un medic specialist, nu pe mine, absolvent de filologie; 2. că eu m-am vaccinat.
N-am împins pe nimeni de la spate, nu am fost apostolul Pfizer sau Moderna, nu am descris niciun iad pentru cei care nu o fac.
Mi părut normal să te vaccinezi. Îmi aduc aminte de conversația cu taximetristul care ne-a dus de la aeroport la hotelul din Amsterdam, care spunea că olandezii se vaccinează ca pe ceva normal, ca și când, de pildă, ar bea apă. Nimeni nu analizează compoziția chimică a apei și nu se aruncă pe culmile disperării că are hidrogen în compoziție.
De aceea, mi-e foarte, foarte greu să înțeleg forța cu care antivacciniști își propovăduiesc, peste tot, convingerile. Sunt la orice pas, la orice postare, să te acuze că ești plătit, să-ți spună ei că tu și familia veți rămâne sterili până la a patra generație, să te asigure că te-a plătit Soros sau Bill Gates, să te asigure că ești un ignorant, un manipulant. Suntem asaltați cu filmulețe care spun că toți cei vaccinați vor da ortul popii în doi ani. Ni le trimit oameni pe care nu-i cunoaștem, pe orice căi găsesc: grupuri de WhatsApp, Facebook. Ar merge din casă în casă să-și strige convingerile. Mai apare câte un năpădit de ură care minte pe pagini de Facebook, folosind conturi false, și țipă care din gură de șarpe când vrei să-l blochezi. „Unde e libertatea de exprimare? Comunistule!”, declamă. Libertatea de exprimare o au și proștii, e drept. Dar haideți să tragem linie la libertatea de a ucide, căci, nu-i așa, libertatea ta se oprește acolo unde o îngrădește sau o pune în pericol pe a altora.
Unii o fac din interes politic cinic, alții din convingere.
Noi, românii, ne-am născut poeți și epidemiologi, se pare.
Nu v-ar plăcea totuși să trăiți într-o țară care nu are oameni atât de deștepți? În care profesorul de matematică să predea matematică, inginerii să construiască poduri, fotbaliștii să joace fotbal, zidarii să construiască, mecanicii să repare lucruri, medicii să consulte și să prescrie rețete.
Într-o lume normală, nu chemi un profesor universitar să-ți repare chiuveta și niciun un fotbalist să te vaccineze.
Sunt sigur că ne-ar fi mai bine.