A venit vara și, odată cu ea, a început sezonul excursiilor de weekend. Dobrogea este foarte ofertantă din acest punct de vedere. Putem fugi o zi sau două pentru a descoperi minunile pe care le are de oferit.
Ce putem să vedem?
Găsiți, în Constanța și Tulcea, unele dintre cele mai frumoase destinații turistice de o zi din România. Sunt foarte multe. Azi ne-am oprit asupra a două obiective pe care puteți bifa într-o singură zi.
O excursie de weekend pe care nu trebuie să o ratați este cetatea Histria. Este cea mai veche aşezare urbană din România. A fost întemeiată de colonişti greci din Milet în jurul anului 657 î.e.n. și a avut o dezvoltare neîntreruptă aproape 1300 ani, începând cu perioada greacă şi terminând cu perioada bizantină. În perioada greacă (sec. VII – I î.e.n.), orașul era format din două părți distincte, acropola şi aşezarea civilă, după un model des întâlnit în oraşele antice greceşti, structură care a fost menţinută pană la abandonarea oraşului în secolul al VII-lea e.n. Unul dintre motivele abandonării oraşului a fost colmatarea vechiului golf al Mării Negre, în care era amenajat portul, golful devenind ulterior complexul lagunar Razim-Sinoe. În Histria au fost bătute primele monede de pe actualul teritoriu al României, și anume emisiunea de monedă proprie în jurul anului 480/475 î.e.n. În perioada sa de maximă dezvoltare, Histria ajunsese la aproape 25000 de locuitori. Nu ratați nici muzeul de lângă cetate.
De aici puteți merge să vedeți biserica îngropată din satul Istria, la câțiva kilometri distanță. Biserica este monument istoric. A fost ridicată în anul 1857, la insistențele creștinilor ortodocși bulgari din zonă. Autoritățile otomane de la Babadag au aprobat construcția, dar cu o serie de reguli: să nu fie mai înaltă decât casele din zonă, să nu aibă turle, clopot și clopotniță. De aceea, temelia a fost pusă la un metru sub pământ. Pentru a avea acustică, în lipsa turlelor, s-au introdus în pereți 53 de amfore de lut, de 20 – 30 cm adâncime. Biserica a fost construită cu piatră adusă de la ruinele cetății Histria. Pictura din interior datează din1862 și a fost scoasă la lumină, de sub tencuială, în 1967.
Cum trebuie să vă pregătiți?
Cel mai ușor mod de a ajunge la cele două obiective este cu mașina. Drumul e bun și îl puteți face ușor și din Constanța, și din București. Aveți nevoie de încălțăminte comodă, cu talpă joasă, pentru că în cetate veți călca pe aceleași pietre pe care călcau grecii acum mai bine de 2.000 de ani și nu este, cu siguranță, ca dalele de pe trotuarele europene. Purtați și haine lejere, în care să vă simțiți bine. Luați la voi și o pălărie sau o șapcă, mai ales dacă mergeți vara. Soarele dobrogean este arzător și nu vreți să vă petreceți seara în pat, din cauza insolației.
De asemenea, nu uitați să luați cu voi rucsace în care să puneți o sticlă de apă și, poate, câte un sandwich. Veți observa să mâncarea la singurul restaurant de lângă cetate este piperată, iar în sat cu greu veți găsi ceva pe placul vostru.
Cât vă costă
Cel mai mare cost este cel al combustibilului. Depinde de unde veniți și cât consumă mașina. Intrarea în cetatea Histria costă 10 lei pentru un adult, 5 lei pentru un pensionar și 2,5 lei pentru studenți. La muzeu intrările costă la fel. Biletele pot fi cumpărate și on-line de pe site-ul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.