COMPLETARE. Răspunsul premierului României la aceste acuzații îl puteți citi AICI.
Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului care vor fi apoi folosite împotriva ruşilor, acuzând România că a autorizat acest lucru, relatează Le Figaro şi msn.com.
„Ştim sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat în România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei se poate considera o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konachenkov.
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, sâmbătă, că Rusia va considera cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, relatează Le Figaro.
„Auzim că ar fi necesară stabilirea unei zone de excludere aeriană deasupra teritoriului ucrainean. Însă este imposibil să se facă acest lucru de pe teritoriul Ucrainei, se poate face doar din ţările învecinate”, a spus Putin.
Însă orice astfel de măsură ar fi considerată de Moscova „o participare la conflict armat” al oricărei ţări a cărei teritoriu ar fi folosit pentru „crearea unei ameninţări către militarii noştri”.
Miniştri de externe din statele NATO, care au participat vineri la o reuniune extraordinară la Bruxelles consacrată invaziei ruse în Ucraina, au luat în calcul ideea unei „zone interzise de zbor” deasupra Ucrainei, dar au convenit ca avioanele NATO să nu opereze peste spațiul aerian ucrainean, după cum a precizat secretarul general, Jens Stoltenberg.
Stabilirea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei ar putea duce la răspândirea războiului în mai multe țări europene, a spus secretarul general al NATO într-o conferinţă de presă.
„Înțelegem disperarea, dar credem și că dacă am face asta (n.r stabilirea unei zone de excludere a zborului) am ajunge la un război cu drepturi depline în Europa, care să implice mult mai multe țări“, a spus Stoltenberg.
Aliații au convenit să nu opereze avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul Ucrainei, a mai spus el.
- Vicepremierul Marii Britanii: „Conflictul din Ucraina ar putea dura luni de zile, dacă nu chiar ani”
„În același timp, în calitate de aliați ai NATO, avem responsabilitatea de a preveni escaladarea acestui război dincolo de Ucraina, deoarece ar fi și mai periculos, mai devastator și ar provoca și mai multă suferință umană“, a continuat secretarul general al NATO.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a solicitat NATO să impună o zonă de excludere totală a zborului pentru avioanele, elicopterele şi rachetele ruseşti și a criticat dur NATO pentru că nu oferă acest lucru.
Vă recomandăm și:
- Premierul Nicolae Ciucă: „Măsurile noastre vor rămâne defensive, proporţionale şi neescalatorii”
- Klaus Iohannis: „România beneficiază de garanţii de securitate şi de protecţie ca niciodată în istoria sa”
- Ministrul francez al Apărării, mesaj către români: „Toată Europa participă la acest efort, dar dumneavoastră sunteţi în prima linie”