Drona americană doborâtă de Rusia în Marea Neagră anunță un nou capitol al războiului din Ucraina.
A spus-o, într-o declarația trecută prea ușor cu vederea, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev.
„Acest conflict creşte într-un conflict global, economic. Noi trebuie să nu transformăm tot acest lucru. Dacă acest conflict va continua, în timp, va cuprinde teritorial. Deci aceste conflicte se vor extinde. Vedeţi şi explozia care a avut loc asupra interconectorului, moartea multor cetăţeni, acum şi întâmplarea cu această dronă asupra Mării Negre. Asta trebuie să ne spună că fiecare zi în care are loc război măreşte riscul securităţii noastre, nu doar riscul economic”, a afirmat Rumen Radev.
Așadar, deși folosește un limbaj diplomatic, șeful statului vecin nu se ferește să vorbească despre un „risc de securitate”. Asta poate însemna un atac asupra unor obiective strategie bulgărești.
Ieri, pe acest subiect a vorbit ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu,
Acesta a declarat în timpul unei convorbiri cu omologul său american, Lloyd Austin, că „intensificarea” operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una dintre cauzele incidentului dintre aviaţia rusă şi o dronă americană din Marea Neagră, conform AFP.
„Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate anunţată de Rusia şi stabilită ca urmare a desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi intensificării activităţilor de spionaj împotriva intereselor Rusiei”, a spus Serghei Şoigu într-o declaraţie a Ministerului rus al Apărării.
Ca să traducem limbajul diplomatic, acesta a recunoscut că Rusia a doborât în mod voit drona și a mai spus ceva foarte important: că Rusia a stabilit cu de la sine putere o zonă de zbor restricționată și că va face orice depinde de ea, inclusiv folosirea forței, pentru ca deciziile sale să fie respectate de americani.
Așadar, pentru Rusia războiul, sau operațiunea specială, cum o numește Putin, nu se mai rezumă la Ucraina, ci s-a extins în Marea Neagră.
„Rusia nu doreşte o astfel de desfăşurare a evenimentelor, dar acum va reacţiona proporţional la orice provocare”, adaugă ministerul rus, considerând că „principalele puteri nucleare trebuie să acţioneze în cel mai responsabil mod posibil, în special prin menţinerea unor canale de comunicare deschise pentru a discuta despre orice situaţie de criză”.
Drona Reaper MQ-9 a căzut marţi în apele internaţionale după ce a fost lovită, potrivit Washingtonului, de un vânător rus. Moscova admite interceptarea aeronavei de către avioanele sale de luptă, dar neagă orice contact care ar fi dus la prăbuşire.
Marea Neagră, lac rusesc
Expertul Mark Voyger în Europa de Est și Rusia declara încă de acum un an că este nevoie ca NATO să-și întărească misiunile de patrulare din zona Mării Negre pentru a descuraja acțiunile militare ale Rusiei.
„Marea Neagră este transformată acum într-un lac rusesc la fel ca Marea Azov, or Marea Neagră este împărțită între mai multe state membre NATO: România, Bulgaria și Turcia, așa încât, cred că în cele din urmă va trebui să facem asta. Dacă nu există zonă de excludere aeriană, dacă avem rezerve să o impunem, putem face ceva în legătură cu o zonă de excludere maritimă, ca să spunem așa, în Marea Neagră. Pentru că Rusia a vizat transportul maritim internațional”, a spus expertul într-un interviu pentru Sky News citat de The Guardian.
Mark Voyger este membru al programului de securitate și apărare transatlantică din cadrul Centrului European de Analiză.
OK. In that case – Fuck Off Russia! From where they are own the Black Sea!? Stupid of the World!