Pe 20 martie, în anul 43 înainte de Hristos, se năștea în Sulmona Publius Ovidius, poet roman care avea să fie exilat și să sfârșească pe malul Pontului Euxin, în Constanța noastră de azi.
Este unul din clasicii literaturii latine, alături de Horațiu și Virgiliu. Este cel care a pus primul pe harta culturală a lumii acest capăt de lume.
Alte orașe ar face orice este posibil să profite de pe urma poetului. Alții atrag turiști străini cu mult mai puțin.
Astăzi, în ziua nașterii sale, Primăria Constanța nu a făcut nimic! Nici măcar o postare pe Facebook, unde ne-a anunțat că se decopertează o stradă, că se dau bani la bătrâni, ca în fiecare lună, și că polițiștii locali s-au întâlnit săptămâna trecută cu elevii din grădinițe.
Nu e nimic nici pe pagina primarului Vergil Chițac, pe care o folosește pentru diferite anunțuri. N-a mai postat nimic din 17 martie.
Este o mare rușine să lași să treacă neobservat un astfel de eveniment în orașul unde a trăit ultimii ani, unde există o universitate și o piață care-i poartă numele, o statuie identică cu cea din Sulmona, în orașul în care primar este un fost profesor, fie el și de academie militară.
Spre deosebire de Constanța, în orașul Ovidiu – singurul din lume care poartă numele poetului – s-a continuat programul inițiat în 2021 de George Scupra, primar PNL, ca și Vergil Chițac. Toți profesorii din școli și grădinițe au primit cărți și materiale didactice în valoare de 400 de lei pachetul. Primăria a organizat și un spectacol de teatru cu copii de la centru cultural.
20 martie este și Ziua internațională a francofoniei.
Franța este țara care a contribuit probabil cel mai mult la modernizarea României. Susţinerea Franţei, sub Împăratul Napoléon al III-lea (d. 1852-1870) a fost esenţială în desfăşurarea sesiunilor conferinţelor diplomatice ale acestor puteri, de aşa manieră încât românii să poată desăvârşi alegerea lui Carol înainte ca statele care nu doreau acest lucru să se poată opune eficient. Anghel Saligny, omul care a construit portul Constanța și podul care a legat Dobrogea de restul țării, provenea dintr-o familie franceză. Carol Davila, francez, a pus bazele învățământului medical din România. Daniel Renard, arhitectul Cazinoului, studiase la Școala de Arte Frumoase din Paris. Franța i-a făcut celebri în toată lumea pe George Enescu, Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade și mulți alții. Și azi, intrarea în atelierului lui Brâncuși din Paris e gratuită. Din 2021, o piață din Paris se numește George Enescu. Franța este importantă și economic. Ocupă locul al treilea în topul investitorilor în România, cu peste 4.150 de companii prezente local şi un stoc de investiţii străine directe de circa nouă miliarde de euro. Vedem investiții peste tot, de la marile magazine de retail la companii de shipping, ca să ne referim numai la Constanța. Detalii: România are nevoie de investiții franceze
Primăria Constanței și primarul Chițac nu au marcat în niciun fel – voit sau nu – această zi importantă pentru cei peste 300 de milioane de vorbitori de franceză din lume. Nici măcar o amărâtă de postare pe Facebook.
Cum poți avea un dialog normal cu investitorii francezi, dacă nu ești în stare nici măcar să scrii două rânduri într-o zi importantă pentru Franța?
Nu ne așteptam din păcate la altceva. Dimpotrivă. Zilele trecute, primarul Chițac acuza Turcia de faptul că nu avem parcări în Constanța, dând vina pe… Imperiul Otoman. (Detalii AICI).
Aceasta este Constanța Altfel: Constanța care nu-și cinstește nici propriul trecut, nici prietenii.
Rușinos!
P.S. Exact aceleași lucruri se pot spune și despre Consiliul Județean Constanța și președintele acestuia, Mihai Lupu, coleg de partid cu Vergil Chițac. Nici CJC, nici M. Lupu nu au marcat în niciun fel cele două evenimente.
:))))
În curând se va deschide sezonul estival cu aceiași întrare mizerabila în gara feroviara. Gropanul din fata ușii va împlini 6 ani. Pozați,postați și poate-l treziți pe primar. SUCCES !
BVO editorului acestui comentariu ‼️🙏
Lucrez de ani de zile in piața Ovidiu dar nu am văzut niciodată astfel de comemorări.Nu am pretenții de la Primărie că oricum nu face nimic în folosul Constanței,totul este demolat in oraș,lucrările efectuate până sunt de proastă calitate(vezi str.St.cel Mare) Dar cei de la muzeul din din spatele statuii lui Ovidiu ce fac ? La cum arată pe exterior muzeul… RUȘINE!
Nu deranjați , somnul cel de moarte, al romanilor.
Pe plăcută statuii lui Ovidiu scrie: „O, tu ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată, te roagă pentru dansul: SĂ-I FIE SOMNUL LIN.!!! (am învățat pe de rost, ca o poezie, prin 1957 – 1961, fiind eleva de liceu!).. O parte din textul în limba latina, suna cam așa :… HIC EGO QUI IACEO TENERORUM, LUSOR AMORUM, INGENUO NASO POETA MIO… cam atât am reținut!. Atunci, știam absolut la perfecție textul, pentru că învățam și limba latina în liceu!… O, TEMPORA.!!!
La orele de limba latina ale domnului profesor Daba Constantin era obligatoriu sa stii acest epitaf.
Sărmanul Publius Ovidius ce soarta a avut! A ajuns la Chirac!..
Parcă era …EMIL CIORAN nu Eugen Cioran😂😂😂😂😂😂😂