S-a decis: vom avea alegeri comasate. Alianță PSD – PNL

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursă foto: INQUAM Photos

Liderii coaliției au discutat pe 21 februarie despre comasarea alegerilor europarlamentare și locale, în acest scenariu, lista comună PSD-PNL la europarlamentare urmând a fi deschisă de un independent.

Alegerile locale și cele europarlamentare urmează să aibă loc în data de 9 iunie.

Alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, primul tur urmând să aibă loc pe 8 septembrie, iar pe 22 se va desfășura turul 2. În final, alegerile parlamentare ar urma să aibă loc la termenul obișnuit, pe data de 8 decembrie.

În ceea ce privește localele, se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ.

Liderii coaliţiei au agreat miercuri dimineaţă ideea comasării alegerilor europarlamentare cu localele, în 9 iunie. În acest caz, cele două partide vor merge pe listă comună la alegerile pentru Parlamentul European, iar cap de listă va fi un independent.

Potrivit surselor, PSD ar dori ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, iar cele parlamentare să rămână în luna decembrie, la termen. În acest caz, noul preşedinte ales ar urma să aștepte ca actualul preşedinte să îşi încheie mandatul. 

Motivaţia devansării alegerilor prezidenţiale ar fi, potrivit surselor, pe lângă faptul că în luna decembrie vor fi mai puţine chemări la urne, şi că România ar putea intra în negocierile pentru posturile europene.

COMPLETARE

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat miercuri că la europarlamentare au decis să aibă liste comune, el precizând că nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate.

Preşedintele PNL a fost întrebat înainte de şedinţa partidului despre decizia din coaliţie privind alianţa cu PSD şi cât va câştiga şi va pierde partidul prin candidaturi pe listă comună.

„Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării”, a spus preşedintele PNL.

Despre riscul de a pierde electorat, Nicolae Ciucă a spus:

„Nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate”.

Liderul liberal a mai fost întrebat ce s-a întâmplat între decizia de la Sinaia, Prin noi înşine, şi astăzi când s-a decis ca PNL să aibă listă comună cu PSD la europarlamentare.

„Absolut nimic. A ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noştri candidaţi de primari pe liste proprii. La europarlamentare am decis să avem liste comune”, a mai spus preşedintele PNL.

Ce a declarat Marcel Ciolacu

  • Știm cu toții istoricul acestei coaliții, că România, cu toate crizele suprapuse, se afla și în fața unei crize sociale. Nici atunci și nici acum n-am nicio  reținere de a ne angaja în acest proiect politic.
  • În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. 
  • Cred că aceasta e marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat. Am dovedit și noi din PSD și colegii din PNL că putem să luăm decizii în momente dificile.
  • Știm cu toții că prezența cea mai mare la alegeri e prezența de la locale. Faptul că noi am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă.
  • Am decis să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, e evident că doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe nu se poate angaja singură în această luptă. E vorba de stabilitate, de asumare și de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor.
  • Așa am putut să intrăm în UE și în NATO. Acum avem două obiective la fel de importante – de a intra în Schengen, anul acesta și în 2026, România să fie membră a OECD.
  • Nu văd nimic nedemocratic să-ți asumi cu curaj lucruri bune pentru români și pentru România. 
  • Eu am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri.
  • Am hotărât în afară de comasare și de o alianță electorală la europarlamentare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Avem trei variante: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii. 8-22 ar fi cea mai potrivită.
  • Data de 8 decembrie pentru alegerile parlamentare.
  • Nu văd nimic neobișnuit ca predarea-primirea dintre actualul și noul președinte să se desfășoare într-un calendar programat.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cel mai nou magazin Kaufland din România a furat startul

mie feb. 21 , 2024
Astăzi, pe strada Eliberării din Constanța se circula mai greu decât de obicei. Traficul aglomerat era cauzat și de faptul că multe mașini intrau și ieșeau din locul în care fusese cândva piața Brick. Aici s-a deschis, pe 21 februarie, un magazin Kaufland. Inaugurarea a fost anunțată, prin bannere mari […]

V-ar putea interesa și: