S-a născut Asociația Verde Urban. Luptă pentru salvarea spațiilor verzi din Constanța

verde urban

În urmă cu aproximativ o lună, avocatul Ion Stelian-Cristian anunța intenția de a înființa o asociație care să militeze pentru protecția mediului înconjurător, pentru salvarea spațiilor verzi din Constanța, împotriva construcțiilor abuzive, împotriva abuzurilor administrației publice, împotriva depolitizării instituțiilor publice etc.

Aceasta a anunțat, astăzi, că s-a născut VERDE URBAN. În așteptarea actului de înființare am creat deja nucleul asociației și o pagină de Facebook:

https://www.facebook.com/Verdeurban/?ref=ts&fref=ts&qsefr=1

Aveți mai jos ”descrierea” acestei asociații. Toți constănțenii care gândesc la fel, care se regăsesc în aceste cuvinte, sunt așteptați să se alăture acestui demers.

”Constanța merită mai mult! Din anul 2000 Constanța a fost confiscată de un grup de care a urmărit în mod profesionist, metodic, dar lipsit de orice fel de scrupule umplerea propriilor buzunare, în detrimentul patrimoniului public. Orașul s-a degradat în ultimii ani văzând cu ochii: i s-au luat aproape toate spațiile verzi, parcurile au fost mutilate, puținele spații verzi sunt prost administrate, neîngrijite, copacii sunt ciuntiți fără nicio noimă, cu încălcarea legii, bisericile s-au înmulțit excesiv, cu sau fără autorizație, prin parcuri, pe trotuare, pe unde nu te aștepți, întru beneficiul tagmei bisericești, ca și când credința oamenilor s-ar măsura în numărul sau dimensiunea unor clădiri, spitalul județean e sabotat de firme căpușă și arată jalnic astfel încât, dacă ai o problemă mai gravă de sănătate ești nevoit să dai fuga la București, Biblioteca I.N. Roman e în paragină, plouă prin tavan, teatrul, opera, muzeele au fost subfinanțate și lăsate să se zbată în agonie, Cazinoul a ajuns o ruină, edificiul roman cu mozaic nu e pus în valoare și se degradează pe zi ce trece, străzile arată jalnic, trotuarele sunt pline de gropi și ocupate de mașini, orașul este indecent de murdar, aerul e poluat, devenind o sursă sigură de îmbolnăvire, s-a construit excesiv, haotic, abuziv, orașul s-a îngrămădit spre interior, în loc să se dezvolte armonios și aerisit către periferie, se dau autorizații de construire pe bandă rulantă, fără a se asigura suficiente locuri de parcare pe lotul investiturilor, avem doar o tentativă de pistă pentru bicicliști, dar zeci de stații pentru biciclete nefuncționale, Mamaia a devenit o prelungire a Satului de Vacanță, un bâlci, un cartier înghesuit care nu mai are o promenadă de pe care să admiri marea. Orașul nostru, minunat odinioară, a rămas cu mult în urmă față de multe orașe din țară. Ne uităm cu jind la Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Iași. Pentru orice astfel de problemă ni se oferă scuze: ”n-am avut bani pentru Registrul spațiilor verzi”, deși acesta trebuia să fie gata din 2011, ”n-am avut bani sau timp pentru întocmirea unui nou Plan urbanistic general”, ”nu am avut nicio viziune urbanistică de dezvoltare a orașului pentru că primarul și arhitectul șef au dormit în funcție” etc. Ne-am săturat de justificări de doi bani, vrem fapte concrete, rezultate, rezolvări de substanță, pe termen lung, nu doar spoieli în campania electorală.
În acest context în care a început să ne fie rușine că suntem constănțeni, în care nu ne mai regăsim în acest oraș, în care suntem agresați aproape zilnic, din toate direcțiile, de nepăsarea și abuzul autorităților și instituțiilor locale, simțim nevoia să reacționăm în mod mai organizat, mai ferm și să milităm împotriva construcțiilor abuzive, pentru protejarea spațiilor verzi, pentru protecția mediului înconjurător în general, pentru transparentizarea activității autorităților publice, pentru eliminarea abuzurilor din administrație, pentru corecta gestionare a banului public, pentru numirea în funcțiile publice pe criterii de competență și nu de apartenență politică, pentru trezirea spiritului civic. Asociația noastră are o accentuată componentă ecologistă. Parafrazând un citat celebru, pentru noi, secolul XXI va fi unul profund ecologist, sau nu va fi deloc. Noi, cei ajunși la maturitate, ne-am bucurat de frumusețile acestui Pământ. E cazul să ne gândim și la copiii noștri. Și ei au dreptul de a se bucura de păduri, de aer curat, de apă curată…
Îi așteptăm alături de noi, sub o formă sau alta, pe toți cei care simt și gândesc ca noi. Ceilalți, majoritari se pare, care se mulțumesc cu puțin și se regăsesc în Constanța zilelor noastre ne vor considera, poate, incomozi. E problema lor. Acolo unde protestele noastre nu se vor face auzite, vom contesta în instanță abuzurile autorităților. Știm că se poate, am văzut că se poate. Această asociație nu ar fi trebuit să existe. Ea răspunde unei necesități de moment. Atunci când Constanța va redeveni ceea ce a fost cândva, când își va recăpăta demnitatea și strălucirea, când constănțenii se vor simți bine în orașul lor și vor fi respectați, ne vom canaliza eforturile doar pe latura ecologistă sau ne vom autodizolva. Dar până atunci avem foarte mult de lucru, pentru că orașul nostru merită mai mult!”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un șofer a rămas fără picioare, lovit de propriul TIR

mie aug. 10 , 2016
UDPATE 16.55. Șoferul a murit în urmă cu câteva momente, în Spitalul Municipal Medgidia. Astăzi, la ora 08.45, pe strada Progresului din municipiul Medgidia, un ansamblu auto format din cap tractor și semi remorca, încărcată cu paleți din lemn, era staționat pe raza unui depozit din municipiu. La un moment […]

V-ar putea interesa și: