Instituția Prefectului – județul Constanța, alături de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Consulatul General al Federației Ruse la Constanța, Consulatul Onorific al Estoniei și organizațiile minorităților naționale din județul Constanța, organizează cea de-a XII-a ediție a Târgului de Binefacere „Să dăruim împreună”.
„Duminică 9 iunie, începând cu ora 11.00, vă invit la centrul comercial VIVO, în zona Food Court, să vă delectați la standurile cu specific național și să vizionați programele artistice oferite de minoritățile naționale.”, a spus prefectul Dan Jeacă.
Fondurile strânse vor fi destinate Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Albatros”.
Începând cu anul 2006, la inițiativa Instituției Prefectului – Județul Constanța, a fost organizat, an de an, târgul de binefacere „Să dăruim împreună”, cu implicarea, prioritar, a misiunilor diplomatice și a consulatelor onorifice la Constanța. De asemenea, sunt invitați să participe organizațiile minorităților naționale, centrele culturale al țărilor participante, asociații ale mediului de afaceri şi agenți economici. Fondurile colectate sunt direcționate către grupuri de persoane vulnerabile, aflate în situații dificile.
Prin parteneriatul permanent consolidat dintre Instituția Prefectului, misiunile diplomatice, consulii onorifici și diversele asociații din județ, această inițiativă încearcă să întărească lecția responsabilității sociale, a faptului că implicarea în viața socială este un mod firesc de a trăi în comunitate și de a ne apleca asupra celor aflați în nevoie.
În cadrul târgului, fiecare partener își amenajează un stand național unde vor fi prezentate şi comercializate obiecte, suveniruri şi produse culinare tradiționale. Standul României este realizat prin grija Instituţiei Prefectului. Evenimentul va include și momente artistice diverse, specifice participanților, pline de culoare și inedit.
„Să dăruim împreună” este mai mult decât un mod de a colecta un ajutor financiar, este un mod de a ne reaminti că bucuriile cele mai frumoase sunt legate de gesturi care contează, gesturi bune pe care le putem face, din prea plinul sau prea puținul nostru.
De asemenea, este un demers educativ în ceea ce privește promovarea diversității culturale şi a recunoașterii valorilor comune.
În edițiile din anii anteriori, donațiile au fost îndreptate astfel:
- 2006: 13.454 lei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Constanţa
- 2007: 89.961,6 lei, mobilier pentru Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa.
- 2008: 14.635 lei, materiale didactice pentru o gradiniţă din mediul rural
- 2011: 20.097 lei, Secţiei nou-nascuţi şi copii abandonaţi din cadrul spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa
- 2011: 22.000 lei, produse electrocasnice pentru Azilului pentru Persoane Vârstnice din comuna Poarta Albă
- 2013: 8.573 lei, mobilier pentru Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgenţă din Constanţa.
- 2014: 11.000 lei, electrocasnice şi aparatura IT prntru Centrului de Plasament „Antonio”
- 2015: 19.355 lei, mobilier pentru Centrul de Plasament Delfinul din Agigea
- 2016: 21.139 lei, cadouri pentru elevi din mediu rural cu rezultate deosebite la învăţătură
- 2017: 18.351 lei materiale didactice, mobilier, obiecte sanitare pentru cabinetul de tiflo-pedagogie din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Delfinul” Constanţa.
- 2018: 19.067 lei, materiale didactice și mobilier, pentru crearea unui spațiu interactiv pentru copii cu autism în cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Maria Montessori” Constanţa.