„Să nu uităm!” este motto-ul zilei de 18 mai pentru tătari, indiferent în ce colț de lume trăiesc.
La această dată în anul 1944 a avut loc cel mai tragic moment din istoria tătarilor: din ordinul direct al lui Stalin, întreaga populaţie tătară a Crimeei, tineri, bătrâni, femei, copii, a fost acuzată de trădare şi a fost deportată în Asia Centrală, Urali şi Siberia de către autoritățile sovietice.
„Într-o singură noapte strămoșii noștri au fost urcați în vagoane pentru transportul animalelor și trimiși la mii de kilometri distanță de patria lor, Crimeea.”, spun reprezentanții uniunii.
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a organizat și anul acesta, așa cum se întâmplă începând din anul 2014 când a avut loc anexarea ilegală a Crimeei, un protest comemorativ în fața Consulatului General al Federației Ruse la Constanța, eveniment la care au participat peste 500 de etnici tătari din mai multe filiale din județ.
În timpul protestului, care a fost unul pașnic, au fost arborate steagurile Uniunii Europene, al României și al tătarilor crimeeni și bannere cu mesaje referitoare la semnificația zilei de 18 Mai. Delegația tătarilor a fost condusă de președintele Uniunii Democrate a Tătarilor turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep, care a dat citire unui mesaj de protest, și deputatul Varol Amet.
În fiecare an la data de 18 mai, astfel de proteste au loc în majoritatea țărilor în care trăiesc etnici tătari. Până în anul 2014, tătarii din întreaga lume printre care și delegații numeroase din România se reuneau să comemoreze victimele Surghiunului de la 18 mai 1944, la Simferopol, în Crimeea.