Salarii de mizerie pentru profesori. Cine e atras de acești bani?

Un profesor care intră în sistem, în România, va câștiga, în primii ani, 2.428 de lei în mână. Este un venit care, vorbind realist, nu acoperă nevoile normale ale unui om de pe o lună pe alta – locuință, mâncare, transport, educație, etc.

Așadar, nu este deloc de mirare că, în România educată, de care vorbește de ani de zile președintele României, Klaus Iohannis, calitatea actului educațional se prăbușește. Tinerii nu sunt atrași de o carieră didactică și preferă fie să se reorienteze în România, fie să plece în străinătate, unde câștigă mai bine și dacă spală vase.

O spune chiar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

„Eu vă spun că o familie nu o să stea în România plătită la salariul minim dacă va găsi un venit măcar dublu oriunde, în orice țară din Europa chiar dacă nu va face munca pentru care a fost pregătit”, a afirmat ministrul.

Din punctul său de vedere, un salariu mic este tot ce înseamnă sub 3.000 de lei net, la momentul în care discutăm acum, a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro.

Salariul profesorilor poate ajunge la 4.417 lei, pentru cei care și-au dat gradul 1 și au vechime maximă.

„Peste aceste salarii se pot adăuga sporuri, precum 10% dirigenție, 25% gradația de merit pentru cei care o au, e vorba despre 16% din totalul personalului didactic din România, în mediul rural și sporul pentru predare simultana între 7 și 20%, în învățământul special există un spor de 15%, iar în mediul rural există un spor între 3 și 20%”, spune ministrul Sorin Cîmpeanu.

Așadar, după 25 de ani la catedră, un profesor câștigă abia cu 500 de lei peste ceea ce ministru a calificat „un venit mic”.

România se menține printre ultimele patru țări din UE (alături de Bulgaria, Ungaria și Polonia) în coada clasamentului salariilor de bază acordate profesorilor aflați la începutul carierei, cu o medie lunară de 750 de euro brut, adică 9.000 de euro pe an. Un nivel similar mai poate fi găsit în țări precum Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia. 

Comparativ, în alte opt țări membre UE salariile de bază pentru începutul carierei de profesor sunt de 9-20.000 euro anual (Republica Cehă, Estonia, Grecia, Croația, Letonia, Lituania, Slovenia și Slovacia. Patru țări (Franța, Italia, Malta și Portugalia) oferă salarii de început de carieră între 22-29.000 de euro, în nouă țări occidentale (Belgia, Irlanda, Spania, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, Islanda și Norvegia) este de 30-40.000 de euro. Cele mai mari salarii, de peste 50.000 de euro anual pentru profesorii aflați la începutul carierei, se întâlnesc în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein.

Vă recomandăm și:

Salariații din administrația publică intră în grevă japoneză. Vor salarii mai mari și sporuri fără limite

Peste 1,9 milioane de români câștigă salariul minim pe economie


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Salarii de mizerie pentru profesori. Cine e atras de acești bani?

  1. qte Tinerii nu sunt atrași de o carieră didactică și preferă fie să se reorienteze în România, fie să plece în străinătate, unde câștigă mai bine și dacă spală vase unqte
    Daca este adevarat ce ai spus inseamna ca romanii au inceput sa se destepte. Asa sa fie?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dramă incredibilă pentru o concurentă la Survivor: fetița i-a ars de vie. Nici măcar nu a putut ajunge la înmormântare

mie feb. 9 , 2022
O concurentă la emisiunea Survivor, de la Pro TV, a avut puterea să vorbească despre incredibila dramă care i-a schimbat viața. În urmă cu câțiva ani, fetița ei, de numai 6 ani, a murit arsă de vie într-un incendiu. Se afla într-o rulotă pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța. La […]
survivor drama pro tv

V-ar putea interesa și: