Sindicaliștii din sănătate au declanșat un conflict de muncă, nemulțumiți de salarii, chiar în timpul grevei profesorilor. Aceștia din urmă le-au atras atenția că nu este cel mai bun moment. Ar fi vrut să se termine greva lor, dar cei din sănătate nu au ținut cont.
Un profesor debutant are un salariu de circa 2.500 de lei în mână. Este standardul în învățământ. Poate avea un spor dacă lucrează la sat și unul de diriginte, dar la începutul carierei foarte greu devii diriginte.
În sănătate însă, lucrurile se pare că stau puțin diferit.
Am verificat cât se câștigă în Spitalul Județean Constanța. Data sunt valabile la sfârșitul lunii martie 2023.
O asistentă medicală principală, pentru care nu este nevoie de studii superioare, ci numai post liceale, poate ajunge la un salariu brut de 6.928 de lei pe lună. Se mai adaugă un spor de condiții deosebit de periculoase de 5.196 de lei pe lună. Așadar, 11.088 de lei pe lună brut. (Din această sumă sunt scăzute impozitele. Instituția nu a publicat și sumele nete). Se mai adaugă indemnizația de hrană, de 4.160 de lei pe an, și tichetele de vacanță de, 1.450 de lei.
O infirmieră debutantă are un salariu de 4.276 de lei brut, la care se adaugă sporul pentru condiții periculoase, de 1.713 lei pe lună, dar și sporuri pentru lucrul în ture și în sărbătorile legale, care ajung la 268 lei, respectiv 428 lei. Așadar, 6.685 de lei pe lună. Și aici se adaugă indemnizația de hrană, de 4.160 de lei pe an, și tichetele de vacanță de, 1.450 de lei. Pentru postul de infirmieră sunt necesare numai studii medii.
Așa cum este normal, salariile medicilor sunt mai mari.
Un medic rezident în anul I are un salariu de bază de 5.700 de lei. Poate primi sporuri pentru condiții de muncă de până la 85% din salariu.
Există în Spitalul Județean Constanța medici primari care au un salariu brut de peste 20.000 de lei, la care se adaugă sporuri. Iată un exemplu: salariu brut – 20.234 de lei. Se adaugă sporul pentru condițiile deosebit de periculoase, în valoare de 85% din salariu, în cazul acesta 17.199 lei. Se adaugă și titlul științific de doctor, de 950 de lei pe lună. În total, 38.383 de lei pe lună. Primește, desigur, și indemnizația de hrană, de 4.160 de lei pe an, și tichetele de vacanță de, 1.450 de lei.
Un șofer câștigă 4.352 de lei brut, la care se adaugă un spor de condiții periculoase de 50%, adică 1.385 de lei, dar și normă de hrană și tichete de vacanță.
Spitalul Județean Constanța are 4.267 de angajați.
Revendicările sindicaliștilor
Iată care sunt cerințele sindicaliștilor din sănătate:
1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate.
b. Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
c. Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
a. Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
b. Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate
3. Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
4. Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
6. Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
„Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative. În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, anunţă sindicaliştii.
Potrivit acestora, „guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii”.
„Guvernanţii trebuie să transpună propunerile la contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi să asigure finalizarea şi înregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie să asume adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea privitoare la sănătate) exact în forma negociată cu partenerii sociali şi aplicarea de urgenţă a acestuia. Participanţii la aceste acţiuni vor demonstra guvernaţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acţiunilor după placul lor şi prin înţelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate aşteptările legitime ale angajaţilor. În consecinţă, recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriu reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, au mai transmis sindicaliştii.
5700 salariul medicului rezident este brut. In mâna ia pana in 4000 lei dacă nu e pe vreo specializare cu spor. Și sunt destule fără spor. De restu da, n-am ce spune, sunt salarii bune. Dar dacă Dvs considerați ca după 6 ani de facultate și muncind cele mei grele munci in spital (rezidenții sunt prima linie peste tot), sa iei 3500-4000 lei vi se pare suficient, avem o problema. De aia și se pleacă din țara.
Comparati mere cu pere. Prezentati ostentativ salariul net al unui profesor debutant ( evident mai mic, impozitat si cu toate darile scazute) si salariul celor din sanatate, brut si cu toate sporurile incluse. La aceste salarii va rog sa scadeti 41,5 % impozit si contributii. Indemnizatia de hrana este ANUALA, la fel si voucherele de vacanta. Si invatamantul beneficiaza de aceste drepturi. Daca doriti sa informati corect cititorii, pot sa va trimit fluturasi de salariu sa vedeti salariile nete. Nu confundati salariul brut cu venitul net. Sunt lucruri total diferite. Sanatatea nu se poate compara niciodata cu invatamantul sau cu alt sector bugetar. Nu vi se pare normal sa ai o compensare pentru munca in timpul noptii sau in zilele de sambata si duminica sau sarbatori legale, cand ceilalti stau acasa? Nu vi se pare normal sa ai o compensare pentru munca in sectia TBC, infectioase…. prosectura….. etc?
Va rog sa ne trimiteti fluturase. Le vom publica. Profesorii nu beneficiază de indemnizație de hrană. Am spus noi insa ca salariile din sănătate sunt mari? Vă inselati. Nu am spus. Am spus insa ca cele din invatamant sunt mici. Un profesor cu studii superioare castiga mai putin decat o infirmiera. Nu e bine.
Cu tot respectul, va recomand sa va informati inainte. Profesorii primesc indemnizatie de hrana in conformitate cu prevederile Legii 153/2017 art. 18 alin. 1.
Nu ati spus ca salariile din sanatate sunt mari? Este un articol tendentios si manipulator.
Ce parere aveti de salariul NET (in mana, cum spuneti dvs.) al unui farmacist, gradatia 5 (30 ani vechime) – 4323 lei? Mentionez ca in acest salariu este inclus sporul de 10% si ore de sarbatoare. Dar de salariul NET al unui asistent medical principal – 2965 lei? Maine va trimit fluturasii.
Si revin, nu e cazul sa faceti comparatii intre salariile celor din invatamant cu ale celor din sanatate. Activitatea nu poate fi comparata.
Nu puteți compara un „profesor” care a făcut 3 ani de facultate pe genunchi și a citit romane SF pentru examene cu un medic care 6 ani de zile nu a văzut lumina soarelui, ci doar cursuri interminabile și tratate pe care nu le poți ține în mână de grele ce sunt!
Pe lângă asta nu am auzit să moară cineva din cauza unei ecuații scrise greșit pe tablă. În schimb o virgulă pusă prost în schema de tratament la 4 dimineața când îți vine să te arunci de la etaj de oboseală ca să se termine odată totul….acea virgulă vă poate omorâ o rudă dragă…și să vezi atunci furie și blesteme
Site-ul acesta de „informare” este infiltrat politic pana in maduva, vezi toate articolele spre ce tind. Era normal ca preventiv pt viitoarea greva din sanatate de pe la sfarsitul lunii, tonomatii sa ia DATELE PUBLICE de pe site SCJU si sa le interpreteze pt a atata prostimea care nu are habar de matematica sau de munca doctorilor. Ce se doreste prin greva este tocmai sa se aplice odata legea 153/2017 care este tot amanata de 5 ani – invatamantul a obtinut-o, noi inca nu !!!! In rest, sumele acelea „fabuloase”, e adevarat ca UNELE specialitati au spor de 85%-100% – dar nimeni nu vrea sa le ia (Medicina legala-morga, anatomie patologica, infectioase la HIV). Un rezident poate !!! lua sporul dar 95% NU AU acest spor. La fel, toate salariile in continuare sunt prezentate tendentios „poate atinge suma” dar sunt cazuri rare si se adauga IMPOZIT 42-43%, marea majoritate iau jumatate. Ce NU SPUNE mizeria de articol este ca medicii sunt platiti in garzi, in noptile pierdute la 40% din salariu; nu spune ca din lipsa garzilor in judetele vecine ajung peste 500 de cazuri zilnic in UPU (erau la peste 84000 in garda mea din 15.06) – si cine se plange apoi ca nu sunt medici ????