Salariile și indemnizațiile parlamentarilor și membrilor guvernului se majorează, de la 1 ianuarie, în timp ce veniturile celorlalți bugetari îngheață și nici orele suplimentare nu se mai plătesc. Sindicaliștii amenință cu proteste la începutul anului.
„Începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizațiile parlamentarilor și ale membrilor guvernului se vor majora ca efect al creșterii salariului minim pe economie. Spre exemplu, indemnizația domnului ministru Teodorovici va fi mai mare cu 1890 lei pe lună, iar indemnizația de bază a unui parlamentar crește cu cel puțin 1620 lei lunar”, se arată într-un comunicat al Cartel Alfa.
Potrivit Confederației Sindicale, politicienii reprezintă singura categorie unde salariile cresc automat, odată cu creșterea salariului minim.
„Aleșii noștri și numiții lor (persoanele din conducerea autorităților publice) reprezintă singura categorie de bugetari cărora salariul le crește automat, cu fiecare creștere a salariului minim. Este o discriminare față de ceilalți salariați bugetari, pe care am reclamat-o și la adoptarea legii, însă consensul transpartinic în ceea ce privește privilegiile au blocat orice recurs constituțional”, spun cei de la Cartel Alfa.
Sindicaliștii mai spun că în loc de Ordonanța 114, dată de sărbători, Guvernul ar fi trebuit să ceară eliminarea privilegiilor, a pensiilor speciale abuzive, plafonarea indemnizațiilor speciale și nu tăierea din veniturile salariaților care lucrează în ture ca să acopere deficitul masiv de personal sau în condiții de muncă stresante, periculoase și riscante.
„O altă discrepanță extrem de gravă pe piața muncii din România este determinată de blocarea negocierilor colective prin efectele legii 62 a dialogului social, nemodificată din 2011 în ciuda angajamentelor repetate și solicitărilor Organizației Internaționale a Muncii și ale Comisiei Europene. Astfel, în timp ce, iată, salariile aleșilor se măresc automat prin grilă, odată cu creșterea salariului minim, în sectorul privat, lipsa contractelor colective și a coeficienților de ierarhizare trage spre salariul minim alte zeci de mii de lucrători calificați și cu experiență, așa cum s-a întâmplat în fiecare an de la adoptarea Legii 62, ajungând ca mai mult de jumătate dintre lucrătorii din România să fie plătiți la minim”, se arată în comunicatul celor de la Alfa.
Aceștia mai spun că au demarat deja procesul de consultare internă în vederea organizării unor forme de protest la începutul anului 2019.