Prin anii 2005 – 2008, șantierul naval din Mangalia traversa una din cele mai bune perioade din istoria sa. Cifra de afaceri crescuse exponențial, de la 185 milioane de dolari în 2008 la 500 de milioane de dolari în 2009 și se semnaseră contracte de un miliard de dolari. Mergea așa de bine încât coreenii care îl conduceau aveau ambiția să facă din el cel mai mare șantier naval din Europa.
Pentru că era nevoie de angajați, conducerea de atunci a organizat multe caravane în județul Constanța, în țară dar chiar și peste hotare. Se duceau la oameni acasă pentru a-i convinge să vină să muncească. Le ofereau nu numai un salariu bun, posibilități de avansare, ci și cazare. Șantierul avea câteva locuri de cazare, dar în acea perioadă s-au construit alte blocuri pentru angajați. Au fost ani în care au venit și mulți asiatici, de pildă, cu tot cu bucătari.
A venit criza, coreeni au vândut șantierul, care a fost cumpărat de olandezii de la Damen, la mijlocul anului 2018 iar criza economică și financiară nu l-a ocolit.
Blocurile pentru salariați, scoase la vânzare
Acum nu se mai pune problema să devină numărul 1 din Europa, ci să supraviețuiască și să nu dea prea mulți oameni afară.
Sindicaliștii protestează de peste o săptămână, iar dialogul cu patronatul pare dacă nu mimat cel puțin surd.
În acest context, boardul de conducere al DAMEN Mangalia a aprobat vânzarea unor terenuri și clădiri deținute de Șantierul Naval Mangalia.
Lista a fost publicate în Monitorul Oficial.
Laurențiu Gobeajă, președinte Sindicatul Liber Navalistul, membru al Blocului Național Sindical, vorbește despre un adevărat jaf.
„Jaful continuă la Șantierul Naval Mangalia! În fiecare zi, vedem cum șantierul se golește de activele patrimoniale pe care le deține. Începe să bată vântul pe șantier și nimeni din Statul român nu ia nicio măsură! E mai mult decât clar că se dorește închiderea celui mai mare șantier naval din România!”, a declarat acesta.
Anunțurile de vânzare a unor cămine ale societății DSMa al căror teren aparține SN 2MAI au fost publicate pe un site de imobiliare.
„Am completat formularul de contact pentru a afla mai multe informații și am fost contactat de un agent imobiliar care mi-a confirmat ca se vând integral, nu cu bucata, apartament/ garsoniera/ camera astfel cum salariații care locuiesc acolo ar fi avut posibilitatea sa cumpere și sunt și interesați sa cumpere camera în care locuiesc însă nu au bani sa cumpere tot imobilul.”, a mai spus acesta.
Un bloc situat în portul turistic Mangalia, cu 72 de camere, se vinde cu 860.000 de euro, ceea ce înseamnă 286 euro pe metru pătrat.
Pierderi de la an de an
Lucrurile nu stau deloc bine financiar pentru șantierul deținut de olandezi. Cifra de afaceri a scăzut de la peste două miliarde de lei în 2016 la numai 131 milioane, în 2019, și la 552 milioane, în 2021. Anii 2018 – 2022 au adus pierderi de circa 320 milioane lei, iar în 2021 datoriilor erau de peste două ori mai mari decât activele imobilizate. Numărul angajaților a scăzut de la 3.451 în 2010 la 1.907 în 2021.
La momentul preluării olandezii declarau că vor ajunge la 3.000 de salariaţi.