Scandal adevărat între Chițac, PNL, USR și PSD sau doar de ochii lumii?

În imagine, de la stânga la dreapta: Vergil Chițac, actualul primar PNL al municipiului Constanța, care locuiește în Eforie și este nemulțumit de consilierii PNL, Caramel, pisica primarului, Stelian Ion, care a pierdut la o diferență mică alegerile locale din 2020, Bogdan Huțucă, președintele Organizației Județene PNL Constanța, Ion Dumitrache, președintele Organizației Municipale PSD Constanța. Pe fundal, strada Ștefan cel Mare, proiect început de Decebal Făgădău, continuat de Vergil Chițac, încă nefinalizat

Ultimele zile au adus o nouă serie de acuzații dure între primarul Vergil Chițac, PNL, USR și PSD, acuzații care ne fac să ne întrebăm cât va mai merge înainte această căruță în care se pare că nu are loc toată lumea.

Din păcate, certurile lor sunt pe nervii noștri și distrug Constanța. Cu o precizare, pe care am mai spus-o: există, în oraș, oameni puternici care-și urmează interesele, pentru care nu contează aceste declarații (unele pot fi de fațadă), atât timp cât căruța lor merge. Și spun că pot fi de fațadă pentru că, deși auzim certuri și acuzații de circa un an și jumătate, nimeni nu rupe pisica în două: USR nu iese de la guvernarea locală, nu a luat absolut nicio măsură concretă pentru a o înlătura pe Felicia Ovanesian (pe care o critică) din funcția de city manager, arătând astfel că o vrea acolo, primarul Chițac nu a pus piciorul în prag în partidul care l-a adoptat, liderii PNL privesc, dar nu spun absolut nimic despre ce se întâmplă în oraș, din PSD – unde a ajuns să conteze, cum spunea un consilier local, numai vocea Barosanului – se mai aude câte o voce împotriva conducerii, dar acolo luptele se duc mai mult în subteran.

Se pare că tuturor le convine acest status quo. E ca în Caragiale:

„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.

În tot acest timp, în alte orașe se construiesc spitale regionale, se investește în transport (Cluj vrea să-și facă metrou), în spații verzi, în cultură, etc. La noi e circ și sărăcie. Să nu uităm, județul Constanța a căzut cu 10 locuri în clasamentul salariilor din România, ajungând pe locul 20!

Remarcați, vă rog, că NIMENI nu își asumă eșecurile din Constanța, toți dau vina pe alții.

Acuzațiile lui Vergil Chițac

Primarul Chițac a atacat, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a partidului, atât PNL, cât și USR. A fost o declarație pe care a citit-o de pe o foaie.

„Despre colaborarea consiliului liberal, pot spune că e mult loc pentru mai bine și mă opresc aici, pentru că aș avea multe de spus, dar am mult mai multe de tăcut. E clar că, în mod obligatoriu, dacă vrem să avem succes împreună, această colaborare trebuie îmbunătățită. 

Pentru că procesul acesta de discreditare al primarului pe care îl practică unii consilieri liberali, eventual sâmbătă la micul dejun cu rugăciune sau în interiorul partidului sau așa, undeva, pe la colțuri în oraș, nu mai poate continua. (…) Iar dacă ei cred că îmi fac mie un rău, mă rog, poate fi și așa, dar nu îmi pasă, eu știu ce am de făcut în oraș. Cel mai mare rău îl fac partidului din care provin – Partidul Național Liberal (…), a adăugat Vergil Chițac. 

„Atac la Ayatollahul Stelian Ion”

Acesta a arătat cu degetul și către USR.

 „Amendamente deschise sau mascate cu cei din USR. Cu care, chipurile, avem o alianță electorală și o majoritate în Consiliul Local. USR, inclusiv în ultimele zile, în spațiul public vehiculează noi și vechi amenințări privind ieșirea de la guvernarea locală. Atacurile acestora ne-au însoțit actul de administrație aproape permanent, pe durata mandatului actual, sabotând cele mai ambițioase inițiative ale agendei electorale”, a declarat primarul Vergil Chițac. 

„Cei de la USR par a nu fi înțeles că asumarea responsabilității de guvernare nu te mai califică pentru rolul de opozant. Orașul Constanța are nevoie de soluții și nu de postări pe Facebook și nu propagandă de opoziție a unora care sunt participanți la guvernarea locală. Este previzibilă, din punctul meu de vedere, ieșirea USR din guvernarea locală. (…)

Despre colaborarea consiliului liberal, pot spune că e mult loc pentru mai bine și mă opresc aici, pentru că aș avea multe de spus, dar am mult mai multe de tăcut. E clar că, în mod obligatoriu, dacă vrem să avem succes împreună, această colaborare trebuie îmbunătățită.”, a mai spus primarul.

Chițac a făcut referire și la Stelian Ion, fără să-i spună pe nume. L-a criticat pentru prestația din Guvern, l-a numit Ayatollah și a spus că va candida la Primăria Constanța fără șanse, „probabil urmărind un nou mandat de parlamentar”.

USR numește proiectele lui Chițac „aberante”

Replica USR a venit duminică dimineață. Iată ce spun useriștii:

„În accepţiunea domnului Vergil Chiţac, o alianţă electorală presupune ca toată lumea să se facă preş şi să răspundă „drepţi!“ la apelul dumnealui. Domnul primar încă nu s-a prins că nu se află într-o unitate militară, ci într-o administraţie locală ce trebuie făcută, în primul rând, având ca scop principal interesele constănţenilor.

Una e să faci opoziţie politică şi alta e să te opui unor proiecte ce în mod evident sunt împotriva voinţei şi intereselor constănţenilor. Ceea ce nu înţelege domnul Chiţac este că USR nu îşi trădează electoratul şi, cu atât mai mult, nu bate palma în culise cu PSD. Vergil Chiţac vorbeşte despre „asumarea responsabilităţii de guvernare“, însă până şi consilierii din propriul său partid s-au opus proiectelor sale aberante pe care, culmea, le numeşte „ambiţioase“.

Domnul primar ar face bine să înţeleagă că USR Constanţa nu îi datorează nimic pentru faptul că a ajuns în guvernarea locală, însă dumnealui a dovedit de mai multe ori că respectarea votului cetăţenilor sau a unor principii democratice îi sunt noţiuni abstracte. „Asumarea responsabilităţii de guvernare“ este fix ceea ce USR Constanţa a făcut şi face în continuare, însă domnul Chiţac o invocă cu nonşalanţă în timp ce el nu este în stare nici măcar să îşi asume şedinţele de consiliu local cu prezenţă fizică, ca să nu mai vorbim despre dialogul cu cetăţenii şi transparenţa decizională.”

În loc de concluzie

Să fie oare aceste certuri regizate, pentru ca noi, constănțenii, să uităm de adevăratele problemele ale orașului? Dacă ne uităm că sunt unii pentru care afacerile înfloresc, am putea crede asta. Să nu uităm nici că proiectele importante, cum ar fi cel privind adoptarea bugetului local pentru 2022 – un buget prost, cu niște cheltuieli aberante – a fost votat în unanimitate.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Scandal adevărat între Chițac, PNL, USR și PSD sau doar de ochii lumii?

  1. Se pare că PSD cere mai mult decât USR ca să voteze proiectele lui Chițac. Problema e că nici consilierii PNL nu mai votează ce vrea primarul, ca prin 2021.
    Vom vedea la următoarea ședință dacă se mai poate constitui o majoritate de 2/3.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Acvariul din Constanța. Ce puteți vedea de 30 de lei FOTO

Dum iun. 5 , 2022
Acvariul din Constanța este deschis în fiecare zi. Îl găsiți în zona peninsulară, chiar vizavi de Cazino. Intrarea costă, de la 1 iunie, 30 de lei pe zi pentru adulți. Elevii și studenții plătesc un sfert, potrivit legii, adică 7,50 lei, iar copiii până la 7 ani pot intra gratuit. […]

V-ar putea interesa și: