Scandal în coaliție referitor la impozitul de 1% pentru marile companii

Marcel Ciolacu, președintele PSD, versus Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța
Marcel Ciolacu, președintele PSD, versus Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța

PSD și PNL nu se înțeleg deloc în ceea ce privește unele din măsurile importante economice. Un exemplu este impozitul de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii. PNL spune că o astfel de măsură va crește inflația și va fi suportată tot de populație, PSD afirmă că unele firme mari plătesc impozit mai mic decât microîntreprinderile.

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța și președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, a declarat că PNL nu susține impozitul de 1% pentru marile companii. „Orice creștere a taxelor și a impozitelor se va regăsi în prețul final, plătit de toți românii”, susține acesta. În vara acestui an însă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, În iunie, liderul PSD spunea că în România sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc impozit pe profit mai mic decât microîntreprinderile:

„Românii știu foarte bine că orice creștere a taxelor și a impozitelor se va regăsi în prețul final. Adică în prețul plătit de absolut toți românii. Sunt sigur că și socialiștii știu acest lucru. Doar că, din păcate, nu le pasă.
De aceea, PNL nu susține impozitul de 1% pentru marile companii.
Dacă am implementa acest impozit, companii precum Dacia Pitești ar avea de plătit un impozit mai mare decât profitul!”, a explicat Bogdan Huțucă.

Un alt exemplu sunt companiile românești din domeniul alimentar, spune liberalul.

„Toate aceste companii au o marjă de profit foarte mică, deoarece au numeroase costuri și competiția este uriașă. Dacă am implementa acest impozit, ar crește prețurile la toate mezelurile pe care le cumpărăm de obicei. Iar eu nu pot accepta acest lucru!
Impozitul pe cifra de afaceri ar obliga o parte dintre aceste companii (majoritatea românești!) să-și comprime activitățile, să-și restrângă programele de investiții și chiar să blocheze angajările. Măsura este una incoerentă deoarece stabilește același impozit pentru toate companiile, fără a ține cont de marja lor de profit.
Socialiștii să nu uite că astfel de măsuri cresc și mai mult inflația”, a atras atenția liderul PNL Constanța.

Explicațiile lui Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la Sinaia, referindu-se la taxa de solidaritate pentru companiile mari, că într-un mediu concurenţial este corect ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea.

„Ceea ce plăteşte capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurenţial, corect este ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”, a spus Ciolacu.

Pe de altă parte, liderul social-democraţilor susţine că nu sunt propuneri de modificări de taxe.

„Nu avem o propunere de modificări de taxe. Întâi statul român să îşi facă datoria, să facă digitalizarea ANAF-ului şi pe urmă, după ce avem toate elementele, toate cifrele şi unde nu este concordanţă, atunci intervine statul. Eu în acest moment, Marcel Ciolacu, n-am aceste informaţii, am informaţiile în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi cum încercăm să optimizăm fiscal. Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârşit. Marcel Ciolacu şi PSD-ul nu măreşte nicio taxă”, a afirmat Ciolacu într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Marcel Ciolacu a mai propus o taxă de solidaritate pentru companiile mari și în vara anului trecut, însă nu a reușit să își convingă partenerii de coaliție.

În iunie, liderul PSD spunea că în România sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro, iar acestea plătesc impozit pe profit mai mic decât microîntreprinderile: „Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%”.

Ce spun cifrele

Am făcut în 2021 (detalii AICI) o analiză financiară a celor mai importante 4 companii, pentru a vedea ce profit au făcut și, prin urmare, care au fost impozitele pe profit plătite statului român.

  • FC Construction SA (Spania) – pierdere 381.314609 lei în perioada 2007 – 2019
  • Max Bögl (Germania) – pierdere 60.909.927 lei în perioada 2007 – 2019
  • AKTOR (Grecia) – pierdere 491.528.129 lei în perioada 2007 – 2020
  • Astaldi (Italia) – profit 81.875.625 lei în perioada 2007 – 2019

Așadar, cele 4 companii au raportat împreună pierderi de peste 851 milioane lei în această perioadă. Din cele 4, numai una a reușit să aibă profit, dacă tragem linie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Medicii documentează primul caz de Alzheimer apărut la un tânăr de 19 ani

sâm feb. 4 , 2023
Mai mulţi oameni de ştiinţă din China au anunțat descoperirea primului caz „probabil” de Alzheimer la un adolescent în vârstă de 19 ani. Aceștia au confirmat că patologia nu apare exclusiv la adulţi sau la persoanele în vârstă. Descoperirile experţilor chinezi au fost publicate recent în revista ştiinţifică Journal of […]

V-ar putea interesa și: